Peste 2 mii de cetăţeni au revenit în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore

Peste 2 mii de cetăţeni au revenit în Republica Moldova, în ultimele 24 de ore

FOTO border.gov.md

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei Republicii Moldova, fluxul de persoane a constituit 3.464 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova - 2.368 traversări persoane, dintre care 1.267 treceri la frontiera moldo-română, 872 treceri la frontiera cu Ucraina şi 229 treceri a frontierei aeriene (rute charter), informează Poliţia de Frontieră.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în RM) au fost: PTF Leuşeni – 650 traversări persoane;
PTF Sculeni – 348 traversări persoane;
PTF comun Criva – 340 traversări persoane;
PTF Tudora – 195 traversări persoane;
PTF Aeroport Chişinău – 229 traversări persoane (rute charter).
 
Totodată, pe parcursul a 24 de ore, poliţiştii de frontieră au înregistrat următoarele acţiuni ilegale:
- şase tentative de trecere a frontierei cu documente falsificate;
- o încălcare a regulilor de folosire a vinietelor;
- o persoană a fost identificată la controlul trecerii frontierei cu consemn naţional;
- o persoană a fost documentată contravenţional pe faptul de nerespectare a măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice.
 
În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3 464 persoane şi completate 2 368 de fişe epidemiologice individuale.  Ofiţerii de la Linia Verde a Poliţiei de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 262 de apeluri de la cetăţeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condiţiile de traversare şi riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19.
 
Poliţia de Frontieră şi Serviciul Vamal şi-au intensificat mai multe măsuri pe linia diminuării riscului de răspândire a infecţiei de tip nou Coronavirus, în special la punctele de trecere a frontierei, dar şi măsurile de protecţie individuală a personalului din subordine. Printre acestea se numără:
- monitorizarea tuturor persoanelor sosite în ţară,
- detectarea celor care prezintă simptome asociate cu infecţia Coronavirus de tip nou,
- izolarea de celelalte persoane,
- solicitarea serviciului 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituţiei specializate spitaliceşti.
 
La trecerea frontierei de stat, obligatoriu călătorii sunt supuşi termometriei, pe sensul de intrare în ţară se asigură ca aceştia completează corect fişele epidemiologice şi se informează despre amenzile care vor fi aplicate persoanelor ce nu vor respecta măsurile de profilaxie în contextul coronavirusului. Suplimentar, vor scrie pe partea verso a fişei Declaraţia pe propria răspundere privind respectarea regimului de autoizolare pentru o perioada de 14 zile în locurile determinate. Ca excepţie, nu sunt obligaţi să respecte regimul de autoizolare doar conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzile garniturilor de tren, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă.
 
Precizăm că în conformitate cu Hotărârea nr.9 din 15 martie 2020 a Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, începând cu data de 17 martie 2020, se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a cetăţenilor străini pe sensul de intrare în Republica Moldova prin punctele de trecere a frontierei de stat deschise traficului. Această restricţie nu se referă la cetăţenii străini şi apatrizii domiciliaţi sau cu şedere permanentă/temporară, conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele aeronavelor/navelor şi brigăzilor garniturilor de tren. La fel, excepţie fac membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor international şi membrii de familie ale acestora. Intrarea în Republica Moldova a altor categorii de cetăţeni străini se va autoriza urmare a coordonării cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene.
 
La fel, este autorizată tranzitarea teritoriului Republicii Moldova, direct, fără oprire, prin punctele de trecere a frontierei de stat Giurgiuleşti - Galaţi şi Giurgiuleşti – Reni, a cetăţenilor străini care se întorc în ţara de origine sau de reşedinţă, a membrilor misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, acreditate în ţara de destinaţie, precum şi membrilor de familie ai acestora.
 
Totodată, din 17 martie curent, ora 00:00, a fost sistat traficul aerian prin punctul de trecere a frontierei Aeroportul Internaţional Chişinău. A rămas posibilă doar efectuarea unor zboruri private/charter, pentru a permite autorităţilor din Republica Moldova, dar şi altor state, de a evacua cetăţenii săi din zonele afectate de noul Coronavirus, însă fiecare caz în parte este examinat suplimentar de către Autoritatea Aeronautică Civilă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: