„Persepolis“ şi „Iluzionistul“, în Seara Franceză la Anim'est Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Secvență din filmul de animație „Iluzionistul“ (2010)
Secvență din filmul de animație „Iluzionistul“ (2010)

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim'est aduce vineri, 4 noiembrie, la Cinema Odeon din Chişinău, hiturile deceniului în filmul francez de animaţie, în cadrul Serii Franceze, organizate cu susţinerea Alianţei Franceze din Moldova şi a Institutului Francez.

Jurnalistul francez Alexis Hunot, specializat în filmul de animaţie, va prezenta şi va discuta cu spectatorii despre Persepolis (2007) şi Iluzionistul (2010), cele două lungmetraje care au impresionat publicul şi critica de film din întreaga lume şi vor fi proiectate în premieră pe marele ecran în Moldova.

Persepolis (r. Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, Franţa-SUA, 2007) este unul dintre hiturile de animaţie ale deceniului, răsplătit cu Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes în 2007 și cu două premii César. Pelicula spune povestea subtilă a unei fete din Iran, în timpul Revoluţiei Islamice.

Prin ochii personajului principal, Marjane, o fetiţă de nouă ani, speranţele oamenilor sunt zdrobite pe măsură ce fundamentaliştii preiau puterea, forţând femeile să poarte văl şi întemniţând mii de oameni. Inteligentă şi neînfricată, copila îi fentează pe „gardienii sociali" şi descoperă muzica punk. Însă, din momentul în care unchiul ei este executat în mod arbitrar şi bombele încep să cadă peste Teheran în războiul cu Irak, frica de zi cu zi ce însoţeşte traiul în Iran devine palpabilă.

Persepolis a făcut înconjurul lumii, stârnind reacții puternice și punând în discuție traume universale precum dictatura, războiul sau lipsa egalității de șanse. În puteți viziona începând cu ora 18.00, la Conematograful Odeon.

Seara Franceză continuă cu o altă premieră, de la ora 20.00, Iluzionistul/ L'Illusionniste (r. Sylvain Chomet, Franța-Marea Britanie, 2010), care are un palmares la fel de bogat: Premiul Academiei Europene de Film, precum și Premiul César pentru cel mai bun Film de Animație în 2010. A fost selecționat la sute de festivaluri de film din întreaga lume, fiind nominalizat la Oscar și Globul de Aur.

Aventură magică

Iluzionistul împrumută umorul şi subtilităţile autorului Jacques Tati, o figură-cult a istoriei filmului european, realizatorul celebrelor Vacanţa domnului Hulot (1953), Unchiul meu (1958) sau Jour de fête (1949). Lung-metrajul prezintă condiţia artistului, neîmplinirile inerente acesteia, dar şi satisfacţiile şi înţelepciunea amară pe care le poate obţine.

Filmul urmărește, pas cu pas, prietenia neobişnuită care apare între un bătrân scamator şi o fetiţă convinsă de puterile supranaturale ale acestuia. Forţat de perimarea meşteşugului său să ducă o existenţă itinerantă, iluzionistul Tatischeff o întâlneşte pe micuţa Alice în timpul unei reprezentaţii, într-o cârciumă dintr-un sat izolat din vestul Scoţiei. Alice este atât de impresionată de trucurile bătrânului, încât îl urmează pe acesta la Edinburgh, în ceea ce pare o aventură magică, în sine.

În cadrul Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est vor fi proiectate câteva zeci de filme de scurt și lung metraj, vorbite în original și subtitrate în limbile română și rusă. Informații complete se găsesc pe site-ul oficial www.animest.md, în limbile română, engleză și rusă.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite