Perdanţii scrutinului de la 28 noiembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrutinul legislativ din Republica Moldova a avut şi 35 de perdanţi. Este vorba de partidele şi candidaţii independenţi care deşi au investit milioane de lei în campania electorală, n-au reuşit să treacă pragul electoral de 4%pentru partide şi 2% pentru candidaţi independenţi, rămânând astfel în afara Parlamentului.

Partidul pentru Neam şi Ţară a investit 1.200.000(75.000 euro) lei în campania electorală, dar a acumulat doar 0,3 la sută din sufragii. "Mesajul nostru nu a ajuns la alegători", vine explicaţia de la liderul Sergiu Mocanu, care a preferat să comenteze mai degrabă "eşecul" Alianţei pentru Integrare Europeană, decât cel al propriei formaţiuni. "Partidele democrate nu au luptat împotriva comuniştilor. Ele au avut o campanie leşinată, fără miză", a declarat Mocanu, care intenţionează să continue lupta "antimafie".


Cu cheltuieli care se ridică la 3.500.000 de lei(220.000 euro), Partidul Umanist (PUM) a obţinut 0,9 % din voturi. Liderul formaţiunii, Valeriu Pasat a emis un comunicat în care afirmă doar că "Alegerile nu au scos ţara din impas. Dimpotrivă s-a păstrat status quo - criză constituţională, politică, economică, spirituală." Pasat nu a fost de găsit pentru alte explicaţii.

Urechean îşi felicită foştii colegi


Mai mulţumit de rezultatul alegerilor a fost liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, chiar dacă formaţiunea condusă de el nu a acces în Parlament. "Aduc felicitări colegilor din AIE, sunt bravo. De le-ar ajunge răbdare să găsească un numitor comun pentru a alege preşedintele". Alianţa Moldova Noastră a obţinut circa 2,1 % din voturi, scoţând din buzunar în această campanie electorală aproape 3.000.000 lei (190.000 euro).
Mult mai dezamăgiţi sunt membrii Mişcării Acţiunea Europeană, care a obţinut 1,3 % din sufragii la scrutinul de duminică. "Analizăm această situaţie în care ne-am pomenit. După calculele noastre, urma să luăm circa 4%", a declarat prim-vice preşedintele MAE, Anatol Petrenco. Potrivit datelor CEC, formaţiunea a declarat cheltuieli de 2.000.000 de lei(125.000 euro).

”Banii sunt de vină”


Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului Naţional Liberal susţine că această campanie electorală a fost una incorectă. Lipsa finanţelor e de vină pentru faptul că partidul ei a acumulat doar 0,6 la sută din total voturilor. "Noi nu am putut să concurăm în privinţa banilor. Dacă am fi avut mai mulţi, am fi putut avea o prezenţă mediatică mai pregnantă. În plus, PLDM ne-a împiedicat să punem afişaj electoral şi au falsificat voturile", a declarat Pavlicenco. În raportul financiar prezentat la CEC, Partidul Naţional Liberal a declarat cheltuieli de 8.000 lei(500 euro).
PSD-ul lui Victor Şelin a acumulat 0.6 la sută din sufragii. Secretarul general al partidului Sergiu Corobceanu are o explicaţie: "Oamenii sunt obosiţi de atâtea alegeri şi lupte politice, de aceea nu au atras atenţia la ofertele partidelor extraparlamentare ". Corobceanu spune că indiferent de rezultate, PSD îşi va respecata promisiunile asumate în timpul campaniei electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite