Percheziţii la Moldovatransgaz

Percheziţii la Moldovatransgaz

FOTO Arhivă

Oamenii legii au descins vineri dimineaţă, 26 februarie, la întreprinderea Moldovatransgaz. Procurorul Vitalie Busuioc a declarat că în total sunt efectuate percheziţii la 25 de adrese din Capitală, inclusiv la domiciliul unui membru al Consiliului de Administrare al Moldovagaz.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acţiunile în care sunt vizate 13 persoane, printre care reprezentanţii celor două companii şi agenţi economici, reprezintă o continuare a percheziţiilor efectuate în lunile octombrie şi noiembrie a anului trecut la „Moldovagaz”, transmite IPN.
 
Vitalie Busuioc a menţionat că în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că în perioada 2011-2015, persoane din conducerea de vârf a „Moldovagaz” şi „Moldovatransgaz” ar fi pus la cale o schemă infracţională, cu implicarea mai multor firme fantome. Potrivit oamenilor legii, aceştia ar fi mimat un şir de licitaţii şi au prezentat documente false pentru prestarea serviciilor şi pentru achiziţiile mai multor mărfuri. Ca urmare a tranzacţiilor şi a eschivării de la plata impozitelor, bugetul statului a fost prejudiciat cu circa 10 milioane de lei.
 
Preliminar s-a constat că bănuiţii ar fi dobândit mijloace financiare în sumă de 50 de milioane de lei, prin delapidarea averii străine. Potrivit procurorului, această sumă, ca urmare a aplicării metodologiei de calcul, este inclusă în tariful achitat de consumatori.
 
Pe marginea acestui caz au fost pornite mai multe cauze penale, inclusiv pentru spălare de bani şi evaziune fiscală. Persoanele bănuite riscă de la 2 la 15 ani  de închisoare.
 
În toamna anului trecut, oamenii legii au efectuat percheziţii la sediile SA „Moldovagaz”, „Chişinău-gaz” SRL şi, respectiv, la domiciliile factorilor de decizie ale întreprinderilor, inclusiv la preşedintele „Moldovagaz”, Alexandru Gusev.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: