Trei tineri, printre care o moldoveancă, pedalează prin Europa ca să salveze Roşia Montană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sophian, Radu şi Elena, promovând campania „Salvaţi Roşia Montană“ la Helsinki FOTO: Facebook
Sophian, Radu şi Elena, promovând campania „Salvaţi Roşia Montană“ la Helsinki FOTO: Facebook

Pe două roţi şi cu ghiozdane în spate, trei tineri entuziaşti, printre care şi o moldoveancă, străbat opt ţări din Europa pentru a sensibiliza oamenii în legătură cu proiectul minier controversat.

 Elena Vanica (24 de ani) din Chişinău a absolvit recent Psihologia la Timişoara. A decis să se alăture campaniei de sensibilizare privind Roşia Montană când i-a cunoscut pe românul Radu Păltineanu (24 de ani) şi canadianul Sophian Guidara (22 de ani). Ideea i-a venit lui Radu după ce a participat la Ziua Roşiei Montane la Copenhaga, în februarie, şi a aflat despre consecinţele nefaste ale iniţiativei din inima Munţilor Apuseni. Acum, cei trei traversează pe biciclete Scandinavia şi Rusia ca să informeze şi alţi europeni.

AU AVUT GAZDE PRIMITOARE

S-au pregătit timp de trei luni, fiind ajutaţi de campania românească „Save Roşia Montană“, Partidul Verde şi Greenpeace. Mergând din ţară în ţară, cei trei arată prezentări şi filme documentare despre proiect, organizează sesiuni de dezbateri. Elena mărturiseşte că a întâlnit oameni receptivi în fiecare oraş. „În Danemarca, ne-a găzduit un danez. În dimineaţa când trebuia să plecăm, s-a trezit mai devreme şi a copt pâine pentru noi. La Odesa, ne-a oprit un băiat pe stradă, a rămas surprins de scopul călătoriei şi ne-a cazat la el.

Ulterior, prietena lui ne-a primit la Tiraspol. E o experienţă foarte frumoasă“, spune tânăra. Fiecare loc este impresionant, deşi călătoria cu bicicleta e dificilă uneori. „În Crimeea, soarele era dogoritor şi am străbătut mai greu zona muntoasă. Drumul însă nu e obositor, pentru că suntem perseverenţi şi avem multă energie“, adaugă moldoveanca.

Rosia Montana

FOTO: Fericiţi că au ajuns şi în regiunea transnistreană

VOR MERGE PE JOS DE LA CLUJ LA ROŞIA

Cei trei prieteni au ajuns la Chişinău şi vor ţine astăzi o prezentare în Scuarul Europei. Ulterior, tinerii vor merge în România pe biciclete. De la Cluj până la Roşia, unde vor ajunge pe 5 august, vor organiza un marş de sensibilizare. Activiştii sunt convinşi că mesajul lor va fi auzit. „În august, la Roşia va avea loc festivalul FânFest. Mai multe persoane din Finlanda, Suedia, Ucraina ne-au promis că vor veni ca să vadă cu ochii lor ce se întâmplă acolo. Sperăm din suflet că iniţiativa noastră va încuraja oamenii să lupte pentru drepturile lor, iar proiectul minier va fi oprit“, afirmă Elena.

Rosia Montana

Traseul parcurs de cei trei entuziaşti

PROIECT CONTESTAT

Roşia Montană este o comună din Transilvania, cu 2.150 de locuitori. Zona este presărată cu vestigii arheologice şi a ajuns subiect de scandal după ce o companie româno-canadiană a obţinut licenţa pentru exploatarea minereurilor de aur şi argint pe suprafaţa de peste 1.600 de hectare. Nu mai puţin de 138 de gospodării urmează să fie strămutate. Dacă va fi construită, mina va fi cea mai mare din Europa, iar timp de 14 ani de aici vor fi extrase aproximativ 300 tone de aur şi 1.600 tone de argint. Proiectul ar putea aduce venituri statului şi ar fi create aproape 3.000 de locuri de muncă.

Totuşi, compania nu a primit încă autorizaţia pentru a începe săpăturile, deoarece a stârnit protestul ONG-urilor de mediu, reprezentanţilor Bisericii şi ai Academiei de Ştiinţe, care susţin că proiectul ar lăsa un „deşert“ toxic din cauza utilizării cianurii şi va distruge patrimoniul istoric. Societatea civilă recomandă dezvoltarea turismului local şi a agriculturii în locul exportului de aur românesc.

image

FOTO: În Piaţa Roşie de la Moscova, tinerii s-au întâlnit cu alţi doi aventurieri

8 ţări, două regiuni autonome şi o enclavă separatistă. Acesta este traseul pe care îl traversează tinerii în cadrul maratonului, din Danemarca până în România, trecând prin Moldova.

60 de zile durează parcurgerea întregului itinerar, cu opriri scurte în diferite oraşe şi popasuri de mai multe zile în capitale.

5.450 de kilometri este distanţa parcursă de tineri, dintre care 2.242 pe bicicletă, 127 pe jos,  2.370 cu trenul şi 710 kilometri cu feribotul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite