Pe fundalul protestelor şi a criticilor din partea opoziţiei, Guvernul R. Moldova a aprobat reforma care prevede comasarea universităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gavrilita gov.md

Guvernul a aprobat proiectul care prevedere reorganizarea prin fuziune şi absorbţie a unor instituţii de învăţământ superior. Potrivit ministrului Educaţiei, Anatolie Topală, în urma consultărilor, textul iniţial propus a fost ameliorat. Şedinţa s-a desfăşurat pe fundalul protestului organizat de sindicatul Universităţii Agrare de Stat faţă de reforma învăţământului superior în forma propusă de către autorităţi, transmite IPN.

Ministrul a menţionat că această reconceptualizare este sprijinită cu o sumă de aproximativ 700 de milioane de lei pentru modernizarea învăţământului superior. „Sporind competenţa academică prin fuziunea universităţilor, aducându-i pe studenţi mai aproape de cercetare, prin integrarea institutelor de cercetare care îşi vor păstra structura în universităţi şi asigurând o finanţare semnificativă a acestor domenii, vom avea instituţii puternice stăpâne pe patrimoniul material şi intelectual”, afirmă Anatolie Topală.

Astfel, Universitatea de Stat din Moldova se reorganizează prin fuziune cu Academia de Administrare Publică şi cu 13 instituţii de cercetare conectate la programele de studii superioare licenţă, master şi doctorat ale USM. Universitatea Tehnică a Moldovei se reorganizează prin fuziune cu Universitatea Agrară de Stat din Moldova şi trei institute de cercetare.

Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se reorganizează prin fuziune cu Universitatea de Stat din Tiraspol, Institutul de Ştiinţe în Educaţie şi Institutul de Formare Continuă. Academia de Studii Economice se reorganizează prin fuziune cu Institutul Naţional de Cercetări Economice.

Totodată, calitatea de fondator al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice şi al Institutului Patrimoniului Cultural se transmit de la Ministerul Educaţiei la Ministerul Culturii. La fel, MEC şi Ministerul Afacerilor Interne va înainta în termen de şase luni cadrul de reglementare a fuzionării Academiei „Ştefan cel Mare” a MAI şi Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport.

„Fiecare instituţie publică de cercetare şi inovare îşi va păstra până pe 31 decembrie 2023 structura organizatorică de cercetare autonomă şi nivelul de finanţare în limitele cheltuielilor aprobate pentru fiecare proiect de cercetare şi implementare. Studenţii înmatriculaţi, conform programelor de studii superioare de licenţă, master sau doctorat de la instituţiile de învăţământ superior absorbite vor fi transferaţi la instituţiile de învăţământ care fuzionează la aceleaşi programe de studii şi la aceleaşi taxe, stabilite anterior. Transferul acestora se va face până pe 25 august 2022”, a explicat ministrul.

Başcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a criticat reforma şi a refuzat să voteze proiectul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite