Pavel Filip solicită investigaţii în cazul focarului de rujeolă

Pavel Filip solicită investigaţii în cazul focarului de rujeolă

FOTO gov.md

Prim-ministrul Pavel Filip solicită Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale să întreprindă măsuri urgente pentru a lichida focarul de rujeolă confirmat pe teritoriul Republicii Moldova şi a evita extinderea bolii, transmite IPN.

Focarul de rujeolă a fost înregistrat într-o tabără de vară organizată în localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni de către o confesiune religioasă. În total, au fost implicaţi 20 de copii: 8 din localitatea Beşghioz, câte 4 din satele Copceac şi Cazaclia din raionul Ceadâr-Lunga, un caz a fost înregistrat în raionul Vulcăneşti şi încă 3 în raionul Ungheni.

Potrivit informaţiilor Ministerului Sănătăţii, din cei 20 de copii infectaţi doar trei au beneficiat de câte o doză de vaccin cu component rujeolic, ceea ce este insuficient.

Premierul a cerut oferirea asistenţei medicale specializate copiilor infectaţi, precum şi sesizarea organelor de drept în vederea iniţierii unor investigaţii ample pentru stabilirea tuturor circumstanţelor izbucnirii focarului, dar şi a persoanelor care se fac vinovate de acest lucru.

Potrivit Centrului de Sănătate Publică din Comrat, s-a constatat că rujeola a fost contactată de către câţiva copii în oraşul Bolgrad din Ucraina, regiunea Odesa, unde au mers în vizită la rude. Ulterior aceşti copii, împreună cu părinţii, dar şi alte familii cu copii, au intrat într-o tabără de tip familial din localitatea Morenii Noi, raionul Ungheni. În total, la tabără au mers 24 de adulţi şi 74 de copii, unde s-au aflat o săptămână.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: