Parteneriatul Estic este un eşec, crede şeful diplomaţiei poloneze

Parteneriatul Estic este un eşec, crede şeful diplomaţiei poloneze

Parteneriatul Estic a fost lansat în anul 2008

Parteneriatul Estic al Uniunii Europene, lansat de Polonia şi Suedia, a suferit eşec, a afirmat ministrul de Externe de la Varşovia la Radio Polonia, transmite Mediafax.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, respinge acest program ca fiind unul „eronat". „Ideea potrivit căreia o bună politică estică poate fi condusă via UE este un mit", a declarat şeful diplomaţiei poloneze.
 
În opinia sa, Parteneriatul Estic „creează doar iluzii" şi nu oferă o perspectivă de aderare la Uniunea Europeană unor ţări din cadrul acestuia precum Ucraina, Belarus, Georgia, Azerbaidjan şi Republica Moldova.
 
„Adoptată de Guvernul (polonez) precedent, această politică s-a soldat cu un eşec, deoarece Euromaidanul a repus-o în discuţie", a apreciat Witold Waszczykowski.
 
Amintim că Programul Parteneriatul Estic a fost lansat de către Uniunea Europeană în vederea promovării integrării politice şi economice a şase foste republici sovietice -  Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus. Acest proiect a fost iniţiat de Polonia şi Suedia în anul 2008, iar primul summit a avut loc la data de 7 mai 2009 la Praga. Programul Parteneriatului Estic nu prevede, însă, aderarea la blocul european a acestor ţări.
 
Precizăm că în anul 2014 Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat la Bruxelles acorduri de asociere cu UE. În cazul Republicii Moldova, documentul a fost ratificat de toate statele UE.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările