Parteneriat cu scandal la Spitalul Republican

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Companiile care modernizeazănoile secţii de imagistică şiradiologie de la Spitalul Republican au primit acest spaţiu pentru12 ani. FOTO Dumitru Goncear
Companiile care modernizeazănoile secţii de imagistică şiradiologie de la Spitalul Republican au primit acest spaţiu pentru12 ani. FOTO Dumitru Goncear

În timp ce procurorii Anticorupţie acuză că un spaţiu din spital e la un pas de a intra în proprietatea unei bănci, ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi afirmă că e vorba de un gaj temporar, care va fi ridicat în februarie.

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a anunţat că cercetează legalitatea ipotecării a 546 de metri pătraţi la parterul Spitalului Clinic Republican, pentru creditarea unor agenţi economici. E vorba de patru împrumuturi în valoare totală de 10 milioane de euro şi 97 de milioane de lei, obţinuţi de la o bancă, cu garanţia Ministerului Sănătăţii. 

Totul a pornit de la o hotărâre de guvern din 2010 privind instituirea unui parteneriat public-privat pentru o investiţie în echipamente de investigaţie medicală şi imagistică. „Prin scrisoarea de garanţie din 15 noiembrie 2012 ministrul Sănătăţii şi-a exprimat acordul de a transmite în ipotecă bunul imobil în favoarea băncii. Ca rezultat al acestei scrisori de garanţie, persoana împuternicită de Spitalul Republican trebuia să întocmească un act de ipotecă în vederea rambursării a numai două credite, dar a emis pentru toate cele patru. Dacă se reorganizează spitalul, banca poate solicita imediat preluarea acelui spaţiu“, a spus directorul adjunct al Direcţiei de urmărire penală din cadrul CNA Bogdan Zumbreanu.

Întrebat de ce s-a grăbit să facă declaraţii dacă încă nu există un dosar pe acest caz şi n-a fost prejudiciat statul, Zumbreanu a replicat: „Nu putem aştepta până când dauna se va produce propriu-zis“.

546 de metri pătraţi, înstrăinaţi pentru 12 ani

Ministrul Sănătăţii Andrei Usatâi a calificat drept aberaţii acuzaţiile procurorilor. Potrivit oficialului, parteneriatul public-privat a început în iulie 2010, când a semnat un acord de colaborare cu Corporaţia Financiară Internaţională, pentru amenajarea unei secţii moderne de imagistică şi radiologie în incinta Spitalului Republican şi dotarea Institutului Oncologic cu un serviciu de radioterapie.

Echipamentele aferente sunt aduse în ţară de două companii: Euromed Diagnostic SRL în calitate de importator şi Magnific SRL, pe post de investitor. În schimb, aceste firme preiau un spaţiu de lângă secţia de internare, pentru 12 ani.

„În contractul public-privat s-a convenit, pe lângă aducerea echipamentelor, amenajarea unui spaţiu de la parter, de 546 de metri pătraţi şi a unei anexe de 900 de metri pătraţi. La noi a apărut o criză de finanţare şi s-a convenit ca investitorul privat să contracteze un credit suplimentar, pentru finalizarea parteneriatului. Conform contractului, ministerul se obligă să ofere un spaţiu pentru amplasarea dispozitivelor respective.

Acum spaţiul este în gaj temporar. După ce vor fi aduse toate aparatele, gajul va fi mutat de pe spaţiu pe echipamente“, a spus ministrul Usatâi. El a adăugat că aparatajul este adus în proporţie de 90% şi că până la 1 februarie ar urma să fie depozitat integral. Contactat de „Adevărul“, directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, a refuzat să ofere detalii cu privire la acest subiect.

Gaj cu acordul CNA

Andrei Usatâi susţine că decizia de creditare a fost luată în luna octombrie a anului trecut, de o comisie de mediere la care au participat şi procurorii Anticorupţie. „Au fost chemaţi reprezentanţi de la CNA, Guvern şi Ministerul Economiei. M-am adresat doar către Spitalul Clinic Republican şi am zis că aprob ipotecarea pentru a-l susţine pe partenerul privat în obţinerea creditului. Nu a fost specificată nicio bancă în document“, a adăugat ministrul Sănătăţii. ;

Dispozitive de ultimă oră

Aparatele pentru care a fost ipotecat spaţiul de 546 de metri pătraţi de la parterul Spitalului Clinic Republican constau în două tomografe computerizate, un dispozitiv de imagistică medicală prin rezonanţă magnetică (MRI) cu putere de 3,2 Tesla, patru aparate radiologice digitale ce pot fi conectate prin sisteme informatice la secţiile spitalului şi două sisteme portabile de diagnostic radiologic, toate în valoare de cinci milioane de euro, comandate din Italia şi Germania. În acest moment, două din aparatele aduse sunt depozitate la secţia de internare, iar restul în policlinică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite