Parlamentul a votat proiectul de lege ce limitează costurile aferente creditului nebancar

Parlamentul a votat proiectul de lege ce limitează costurile aferente creditului nebancar

FOTO simbol

Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură proiectul de lege care limitează costurile aferente creditului nebancar sau leasingului financiar contractat pe un termen de până la doi ani. Aceste costuri nu vor putea depăşi valoarea debursată conform contractului.

Pentru împrumuturile în valoare de până la 50 de mii de lei, acordate persoanelor fizice, se interzice modificarea clauzelor contractuale care au ca efect mărirea obligaţiilor de plată ale debitorului, transmite IPN.

Organizaţiile de creditare nebancară vor fi obligate să raporteze la cel puţin unul din birourile istoriilor de credit care, la rândul lor, vor fi obligate să facă schimb de informaţii între ele. Pentru o transparenţă mai mare a costurilor de creditare, organizaţiile de creditare nebancară vor fi obligate să publice pe paginile lor web instrumentele de evaluare a costului total al creditului.

Proiectul prevede, de asemenea, creşterea capitalului social minim al organizaţiilor de creditare nebancară de la 300 mii de lei la 1 milion de lei. Alte modificări prevăd restricţionarea organizaţiilor de creditare nebancară în a atrage fonduri rambursabile de la public. Pe de altă, li se va acorda dreptul de a contracta împrumuturi subordonate, similare practicii din domeniul bancar.

În ţară activează circa 160 de organizaţii de creditare nebancară, activele cărora depăşesc 10 miliarde de lei. Portofoliul de creditare însumează 9 miliarde de lei, dintre care 7,5 miliarde de lei sunt credite şi 1,5 miliarde lei leasing. Din totalitatea de credite acordate, 80 % revin persoanelor fizice. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: