GALERIE FOTO Parisul de la Corjeuţi. Cum arată comuna cu case ridicate de moldovenii care lucrează în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restaurantul „La Paris“ s-a deschis pe 12 mai şi este noua mândrie a corjeuţenilor. FOTO Dumitru Goncear
Restaurantul „La Paris“ s-a deschis pe 12 mai şi este noua mândrie a corjeuţenilor. FOTO Dumitru Goncear

Peste 1.000 de moldoveni din Corjeuţi sunt plecaţi peste hotare. Majoritatea lucrează la Paris, iar periodic revin acasă pentru a-şi ridica vile ca-n Vest. Au şi curse ce leagă localitatea lor de oraşul de pe Sena, iar de câteva zile aici a apărut şi un restaurant cu denumire pariziană.

 În Corjeuţi, raionul Briceni, criza n-a ajuns. Sătenii, cu movile de nisip, piatră şi ciment pe la porţi, construiesc de zor case una mai frumoasă decât alta. Cu design ca-n Occident, gospodăriile parcă se întrec în frumuseţe şi diversitate. Îngrădite cu garduri din fier sau piatră, înfrumuseţate cu pitici decorativi, gazon şi flori alese, construcţiile au un singur lucru în comun - au fost ridicate pe bani munciţi din greu în Franţa. Localnicii se mândresc cu satul pe care îl văd, mai în glumă, mai în serios, ca pe „Franţa de-acasă“.

„Corjeuţenii sunt harnici. Majoritatea pleacă în Franţa, la Paris sau prin suburbii. Fac case frumoase, dar şi muncesc mult. Bărbaţii lucrează în construcţii, femeile îngrijesc de bătrâni. Cum să se descurce altfel? Am o vecină care a fost profesoară de istorie, dar e deja de trei ani la Paris. Vine deseori acasă, pentru că aici are cote. Aşa şi-a ajutat copilul să-şi termine casa şi şi-a compărat maşină“, îşi laudă Elena Pătraşca (44 de ani) consătenii plecaţi în lume care nu uită de casele lor.

Şi soţul femeii, ocazional, pleacă la muncă în Franţa. „Am lucrat pe unde vrei: în construcţii, la cărat, la stricat, la ridicat. Nu sunt meşter mare, dar mă descurc. Cumătrul meu îmi spune când este de lucru şi plec. Am copii, trebuie să fac bani“, spune Petru Pătraşca (51 de ani).

Case inspirate din reviste 

Potrivit datelor de la Primărie, din cei peste 7.500 de oameni, 1.300 lucrează peste hotare. „Vin, construiesc şi iarăşi pleacă“, povestesc localnicii. Aşa face şi Vadim Grib (32 de ani), pe care l-am găsit cu lopata în mâini, încărcând nisip în saci. A venit de două luni în Moldova şi n-a pierdut timpul. Munceşte la casa pe care o construieşte de cinci ani. Spune că a plecat în Franţa din cauza greutăţilor, dar nu s-a gândit niciodată să rămână acolo. Din banii agonisiţi a început să-şi ridice o casă ca-n Vest. „Am fost tâmplar, dar am învăţat repede să fac de toate. Lucrez într-o localitate lângă Paris şi câştig aproximativ 60-70 de euro pe zi. Pun deoparte. Încet, încet am ridicat casă cu două nivele. Dacă eram în sat nu aveam niciodată bani să fac aşa o gospodărie“, mărturiseşte bărbatul. A învăţat tot ce-i mai bun în timp ce ajuta la construirea caselor pentru francezi. „Casa mea este făcută după un model dintr-o revistă poloneză, dar sistemul electric şi de încălzire sunt de tip francez. Am adus cu mine doar ideea, am mai cumpărat nişte instrumente“, spune bărbatul care în scurt timp va pleca din nou în suburbia Parisului.

Dacă Vadim Grib vine în Corjeuţi pentru a-şi contrui cu propriile mâini casa, alţi moldoveni trimit bani lunar şi îşi văd locuinţele ridicate abia atunci când revin în ţară. „Am vecini care sunt plecaţi, unii cu toată familia, alţii şi-au lăsat doar copii acasă, pentru că revin mai des. Majoritatea trimit bani celor apropiaţi să facă reparaţie. Vin, nu le place, strică şi iar repară“, glumeşte Natalia Niculica (33 de ani). „Este bine că oamenii revin în localitate şi investesc în sat. Arată mai frumos, avem cu ce ne mândri, doar că moldovenii noştri vin, văd drumurile, văd preţurile, se sperie şi pleacă înapoi“, mai adaugă femeia.

100 de euro până la Paris  

Şi pentru că Franţa a devenit o a doua casă pentru mulţi dintre corjeuţeni, localitatea are şi un restaurant cu denumire franceză – „La Paris“, o investiţie a doi moldoveni care cândva au lucrat în Hexagon. „Restaurantul a fost deschis pe 12 mai şi este rezervat pentru petreceri până în noiembrie. Este foarte frumos, un local impresionant pentru nunţi şi alte evenimente“, spune Dorina Costeţchi (54 de ani), care ne-a plimbat prin străzile cu case ca-n Franţa. 

Pentru că moldovenii s-au obşnuit cu drumurile lungi spre Vest, localnicii se mândresc şi cu maxi-taxi directe Corjeuţi-Paris. „Sunt mulţi şoferi care fac curse regulat sau pur şi simplu iau câţiva pasageri când pleacă la Paris. Soţul meu merge cam de două-trei ori pe lună, biletul costă 100 de euro“, mărturiseşte Aliona Chitic.

Corjeuţenii spun însă că localitatea este încă în curs de dezvoltare. Chiar dacă gospodăriile sunt ca-n Vest, drumurile sunt ca în Moldova. Autorităţile promit însă că situaţia se va schimba în scurt timp. „Prin colaborare cu ADR Nord am câştigat un proiect care, printre altele, prevede şi repararea străzii Mihai Eminescu din localitate. Vor fi trotuare noi, intrări în curţi şi două staţii mari. Şi repararea străzii centrale ar trebui să înceapă în acest an“, ne asigură Vasile Patraşca, inginer-tehnician din cadrul Primăriei. 

1.300 de oameni din Corjeuţi lucrează peste hotare, majoritatea dintre ei fac naveta în Franţa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite