Paraguayanul care s-a făcut fermier în Moldova

Paraguayanul care s-a făcut fermier în Moldova

Animalele de la ferma paraguayanului Luis Juvinel sunt îngrijite în cele mai bune condiții

Luis Juvinel a cumpărat în urmă cu un an o fostă crescătorie de porci din Criuleni, considerată până acum două decenii una dintre cele mai mari din ex-spaţiul URSS. Investitorul a preluat toată ferma într-un stadiu avansat de deteriorare şi a reuşit să facă din ea una ultramodernă.

Luis Juvinel a pornit afacerea cu porcii în urmă cu un an. După ce a studiat piaţa zootehnică din Moldova, paraguayanul a decis să pună pe picioare o fermă de porci ultramodernă.

Aşa a pus ochii pe ferma din Cimişeni, raionul Criuleni, considerată până în urmă cu 20 de ani una dintre cele mai mari crescătorii de animale din fostul imperiu sovietic. După destrămarea fostei URSS, ferma a fost închisă. Apoi, localnicii din zonă au vandalizat-o, au furat tot ce au găsit, de la uşi, geamuri până la acoperiş.

Noul proprietar spune că, atunci când a cumpărat-o, a mai găsit doar scheletul fostei construcţii şi buruieni înalte cât un stat de om. Luis Juvinel a luat totul de la zero, a refăcut complet încăperile, a dotat ferma cu ustensile din cele mai moderne şi i-a pus numele „Porco Bello" („Porcul Frumos"-n.r.).

Paraguayanul a început afacerea cu 2.000 de animale şi spune că vrea să o dezvolte până la 150 de mii de porci pe an.

Are propria rasă de porci

Iniţial, Luis Juvinel a cumpărat porci din Olanda. Acum însă, prin încrucişări genetice, a creat propria rasă, pe care a numit-o „Porco Bello". Patronul spune că „porcii frumoşi" sunt toţi „unul şi unul, lungi, subţiri şi aproape că n-au slănină".


Pentru ca animalele din ferma sa să arate perfect, Luis mărturiseşte că a trebuit să gândească o reţetă perfectă pentru a-i creşte. „Ca crescător, trebuie să ştii exact în ce perioadă trebuie să pui porumb în raţia de hrană, când trebuie să-l scoţi din alimentaţie, când e permis să le dai mai mult grâu porcilor, sau mai multă apă. Totul terbuie să fie ca la carte", spune proprietarul fermei.

Una dintre problemele cu care se confruntă Luis este piaţa de desfacere. „În Moldova sunt mai mulţi producători autohtoni de carne. Statul îi avantajează însă doar pe importatori, chiar dacă noi, cei care avem ferme aici, creăm locuri de muncă, achităm impozite la stat. În 2010 am plătit impozite de 1,5 milioane de lei doar pentru importul porcilor", spune Luis Juvinel.


În prezent, „Porco Bello" vinde pe lună câte 1.200 de porci. „Nu e prea bine", susţine proprietarul. „Ca să avem profit, trebuie să vindem cel puţin 1.800 de porci pe lună. Tot timpul variază preţul la cereale. Mă tem că anul acesta nu vom avea de unde procura orz şi grâu, căci cerealele se exportă masiv. În acelaşi timp, preţurile la carne scad. Anul trecut, un kilogram de carne vie costa 30 de lei, anul acesta e 25 de lei. Singurii care câştigă sunt intermediarii", spune îngrijorat Luis.


Fermierul a învăţat limba română în trei luni. Spune că îşi cunoaşte foarte bine cei 50 de angajaţi şi îi tratează pe toţi ca pe nişte prieteni. Le vorbeşte în graiul românesc, le ascultă problemele personale şi chiar le dă sfaturi. La serviciu, le-a făcut tuturor salopete speciale de muncă şi toţi urmează un ritual special atunci când vin şi pleacă de la fermă.


Dă de muncă la mai multe sate


Dimineaţa, oamenii trec printr-o cameră specială unde fac duş, iar apoi îşi schimbă hainele. Seara, la plecare, oamenii trec printr-un filtru special de dezinsecţie. Pe timpul verii, la „Porco Bello" muncesc peste 100 de oameni, care ajută la renovarea fermei. Angajaţii, spune Luis, sunt localnici din satele vecine. Muncitorii primesc, în medie, un salariu lunar de 3.000 de lei.


Luis spune că cel mai greu i-a fost să lupte cu „obiceiul" de a fura, pe care-l aveau mai mulţi angajaţi ai săi. La început, o parte dintre aceştia îşi umpleau buzunarele măcar cu nisip, numai să nu plece acasă fără a „lua" ceva de la fermă. „Acum, toţi au înţeles că rămân fără loc de muncă dacă nu renunţă la furt şi nu mai sunt probleme", spune proprietarul.

Sacrifică porcii după regulile UE

Toamna trecută, la „Porco Bello" a fost deschis şi un abator modern. Acesta are o capacitate de sacrificare de 100 de porci pe zi şi un frigorifer pentru depozitare de circa 100 de tone. Pentru ca toate lucrurile să meargă ca la carte, măcelarii care lucrează aici respectă regulile de sacrificare a animalelor impuse de Uniunea Europeană. Patronul spune că este foarte important ca, atunci când este sacrificat, porcul să fie calm. Dacă e stresat, explică Luis Juvinel, carnea îşi schimbă imediat gustul şi devine mai tare. Carnea de la ferma din Cimişeni ajunge în mai multe marketuri şi restaurante din Capitală.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările