Localităţile Ţânţăreni şi Geamăna vor primi 10 milioane de lei pentru redeschiderea poligonului de păstrare a deşeurilor

Localităţile Ţânţăreni şi Geamăna vor primi 10 milioane de lei pentru redeschiderea poligonului de păstrare a deşeurilor

Consilierii municipali din Chişinău au decis alocarea a 6 milioane de lei pentru Primăria Ţânţăreni şi a altor 4 milioane de lei pentru Primăria Geamăna, Anenii Noi, drept compensaţie pentru că locuitorii acestor sate au acceptat redeschiderea poligonului de păstrare a deşeurilor, după criza gunoiului din vara anului trecut, transmite IPN.

Diaspora moldovenească din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică şi socială a Moldovei

Diaspora moldovenească din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică şi socială a Moldovei

Comunitatea moldovenilor din Marea Britanie propune crearea unui Fond pentru dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova, cu atragerea fondurilor diasporei şi altor investitori. Aceasta şi alte propuneri au fost înaintate de reprezentanţii comunităţii moldovenilor din Marea Britanie în cadrul unei întrevederi cu ministrul Afacerilor Externe, Tudor Ulianovschi, aflat în vizită de lucru în Regatul Unit al Marii Britanii, transmite IPN.

Măsuri sporite la Anenii Noi în legătură cu pesta porcină africană

Măsuri sporite la Anenii
Noi în legătură cu pesta porcină africană

În imediata apropiere de focarul de pestă porcină de la Mereni, Anenii Noi, a fost majorat, de la unu la trei, numărul punctelor de control şi filtre de dezinfectare a transportului. În regiune sunt trei crescătorii mari de porcine, protecţia acestora fiind de primă importanţă, se menţionează într-un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, citat de IPN.

Termoelectrica a inaugurat în Parcul Râşcani o alee cu mobilier din ţevi reciclate

Termoelectrica a inaugurat în Parcul Râşcani o alee cu mobilier din ţevi reciclate

Termoelectrica a inaugurat în Parcul Râşcani al Capitalei o alee cu bănci, minibiblioteci stradale, parcări pentru biciclete şi alte obiecte de decor, confecţionate de către angajaţii companiei din ţevi şi alte materiale reciclate. Spaţiul a fost identificat în urma unui concurs public, în cadrul căruia au fost selectate şi supuse votului circa 40 de adrese din municipiul Chişinău, transmite IPN.

Biroul Naţional de Statistică va fi reorganizat

Biroul Naţional de Statistică va fi reorganizat

Biroul Naţional de Statistică va fi supus unui proces de reorganizare, prin fuziune (absorbţie) cu direcţiile teritoriale de statistică şi cu Serviciul Informaţional al Rapoartelor Financiare, transmite IPN cu referire la un proiect de decizie a Guvernului, propus pentru consultări publice.

Locuitorii din sectorul Buiucani vor rămâne fără gaz natural în zilele de 18-22 iunie

Locuitorii din sectorul Buiucani vor rămâne fără gaz natural în zilele de 18-22 iunie

Primăria Chişinău informează că în perioada 18-22 iunie, operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, SRL „Chişinău-Gaz”, va opera sistări în livrarea gazelor naturale către consumatorii din oraşul Chişinău, sectorul Buiucani, în legătură cu efectuarea unor lucrări planificate asupra reţelelor existente, în scopul asigurării furnizării şi distribuţiei fiabile a gazelor naturale.

Misiunea OSCE în Moldova, sesizată în privinţa deplasării neautorizate a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate

Misiunea OSCE în Moldova, sesizată în privinţa deplasării neautorizate a unor coloane de tehnică militară prin perimetrul Zonei de Securitate

Biroul politici de reintegrare îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu incidentul ce a avut loc pe 14 iunie, fiind fixată deplasarea pe traseul Tiraspol-Grigoriopol-Dubăsari-Râbniţa a trei coloane de autocamioane de tip URAL, ZIL, KAMAZ, UAZ, tehnică şi blindate militare TAB, DRDM în număr de aproximativ 40 de unităţi, care erau escortate de mijloace de transport speciale ale aşa-numitei structuri miliţieneşti din regiunea transnistreană.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 2 ani · comentarii (30)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 9 ore · comentarii (28)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

luna trecuta · comentarii (10)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 3 luni · comentarii (45)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 4 luni · comentarii (22)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 8 luni · comentarii (19)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 10 luni · comentarii (56)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 11 luni · comentarii (11)

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău.

acum 11 luni · comentarii (47)