Pavel Filip solicită măsuri pentru susţinerea moldovenilor accidentaţi la muncă în Rusia

Pavel Filip solicită măsuri pentru susţinerea moldovenilor accidentaţi la muncă în Rusia

Premierul Pavel Filip a cerut instituţiilor responsabile să ofere suportul necesar celor patru moldoveni care au avut de suferit în urma unui accident de muncă pe un şantier de construcţie din oraşul Sankt-Petersburg, Federaţia Rusă. În urma solicitării premierului, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă va asigura, în comun cu ÎS „Calea Ferată a Moldovei”, transportarea acestora la Chişinău.

Ce program pregătesc autorităţile de Limba Noastră

Ce program pregătesc autorităţile de Limba Noastră

Autorităţile municipale pregătesc un program de acţiuni şi manifestări cultural-artistice dedicate sărbătorii naţionale Limba Noastră, care se vor desfăşura în perioada 29-31 august. Programul conţine depuneri de flori, spectacole literar-muzicale, expoziţii şi întreceri sportive, transmite IPN cu referire la o dispoziţie semnată de către primarul interimar, Ruslan Codreanu.

Din 24 august, călătoria cu trenul Chişinău – Iaşi se ieftineşte

Din 24 august, călătoria cu trenul Chişinău – Iaşi se ieftineşte

Din 24 august, cei care vor opta pentru o călătorie cu trenul la Iaşi vor achita mai puţin pentru un bilet. Pentru clasa a treia de confort, biletul va costa 90 de lei, cu 42 de lei mai puţin decât până acum. Pasagerii care vor alege clasa a doua, vor plăti 100 de lei, în loc de 148. Cei care-şi vor alege să călătorească în clasa de confort sporit vor achita 130 de lei, în loc de 173, transmite IPN.

În mai multe oraşe din Moldova sunt instalate corturi în care trecătorii se pot feri de soare

În mai multe oraşe din Moldova sunt instalate corturi în care trecătorii se pot feri de soare

Salvatorii instalează în cele cinci sectoare ale Capitalei, dar şi în municipiile Bălţi, Cahul şi Comrat corturi în care trecătorii se vor putea feri de soare. Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, corturile anticaniculă vor lucra zilnic de la ora 11.00 până la 18.00. Acestea sunt instalate în locurile cu un flux sau concentraţie mare de oameni.

Revin temperaturile caniculare în Moldova

Revin temperaturile caniculare în Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis luni, 13 august, o avertizare de Cod Galben de vreme caniculă, valabilă pentru perioada 14-16 august. În intervalul menţionat, predominant în raioanele centrale şi de sud, temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33-34 grade Celsius, transmite IPN.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 2 ani · comentarii (30)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 2 luni · comentarii (36)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 3 luni · comentarii (10)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 5 luni · comentarii (45)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 5 luni · comentarii (22)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 10 luni · comentarii (19)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 1 an · comentarii (56)

Manipularea orchestrată de către binomul Plahotniuc-Dodon la Chişinău continuă. Pe data de 20 iulie 2017 a fost votată legea care modifică, în pofida recomandărilor europene şi americane, sistemul de vot, iar în aceeaşi zi, ca să acopere subiectul legat de votul parlamentului, a fost votată de către Legislativ o declaraţie pompoasă privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Rrepublicii Moldova.

acum 1 an · comentarii (11)

Votul de joi 20 iulie 2017 din Parlamentul Republicii Moldova pentru schimbarea sistemului electoral a decurs fără surprize: binomul a primit 74 de voturi în Parlament (democraţii lui Plahotniuc şi socialiştii lui Dodon au votat cot la cot), iar public, intern şi internaţional, s-a validat definitiv. De aici înainte binomul va deveni principala grilă de evaluare a situaţiei (geo)politice de la Chişinău.

acum 1 an · comentarii (47)