Străzile din Chișinău rămân în beznă

Străzile din Chișinău rămân în beznă

În ultimii 20 de ani în sistemul de iluminat public din municipiul Chişinău nu s-au efectuat investiţii majore. Edilii îşi pun speranţa în fonduri europene. Din cauza gradului înalt de uzură al reţelelor electrice, întreprinderea „Lumteh" pierde anual circa 9 milioane de lei.

Vin americanii?

Vin americanii?

Este întrebarea ce a frământat milioane de români după cel de-al doilea război mondial. Cu trupele sovietice în ţară, cu Basarabia şi nordul Bucovinei reanexate de Stalin, cu sovrom-urile storcând bogăţia naţională, cu elitele politice şi culturale exterminate, românii au nutrit această speranţă lungi decenii.

Astăzi circulaţia transportului prin Chişinău va fi restricţionată

Astăzi circulaţia transportului prin Chişinău va fi restricţionată

Ddacă nu puteţi lăsa automobilul acasă şi să vă deplasaţi cu transportul public, vă sfătuim să evitaţi străzile centrale ale Capitalei. Pentru a asigura securitatea vicepreşedintelui american, Joe Biden, care va veni astăzi la Chişinău, poliţia va restricţiona circulaţia transportului şi va interzice parcarea automobilelor pe traseele de deplasare şi în vecinătatea obiectelor care vor fi vizitate de către delegaţia ofici

ONLINE ÎN ÎNCHISOARE: Alexandru Covali alias "Şalun" oferă detalii pe blog despre poliţişti implicaţi în trafic de persoane şi apare lângă Gabriel Stati

ONLINE ÎN ÎNCHISOARE: Alexandru Covali alias

Procurorii au anunţat că au reluat urmărirea penală în dosarul lui Alexandru Covali alias „Şalun", pornit în 2008 pe faptul coruperii pasive, săvârşite de către angajaţii Ministerului Afacerilor Interne. "Şalun" a fost condamnat anul trecut la 19 ani de închisoare pe cinci capete de acuzare, printre care trafic de copii şi păstrarea ilegală de arme şi muniţii.

Cineva mi-a reproşat că, scriind despre perspectivele actualei Republici Moldova, sunt prea pesimist. Trec peste etichetele („postac pro-rus“) sau lecţiile care-mi sunt servite, fără voia mea, de oameni care încă nu şi le-au luat pe ale lor. Sunt, ca vechi om de presă, imun la acest tip de comportament, pe care anonimatul zbuciumat îl încurajează.

acum 3 ani · comentarii (30)

În timp ce la Chişinău hotărâri succesive ale justiţiei au consternat comunitatea internaţională, prin nevalidarea alegerilor locale, în aşteptarea hotărârii definitive şi irevocabile a Curţii Supreme, iată că, la Adunarea Generală a ONU, a fost votată vineri 22 iunie seara Rezoluţia privind retragerea trupelor străine (a se citi ruse) din Republica Moldova, respectiv din raioanele de Răsărit ale Republicii Moldova.

acum 7 luni · comentarii (36)

Varianta în limba română pentru Republica Moldova a agenţiei Sputnik încearcă să ne exemplifice printr-un articol, chiar înainte de mini-vacanţa de 1 mai, marea prietenie dintre Rusia şi cetăţenii republicii dintre Prut şi Nistru. Din păcate pentru autorii articolului, o prietenie ar trebui să se bazeze pe fapte reale şi nu pe titluri false care induc oameni în eroare.

acum 8 luni · comentarii (12)

Marţi, 27 martie, vom aniversa 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Ţara. În amintirea evenimentului petrecut cu un secol în urmă, la Chişinău va avea loc duminică, 25 martie, o Mare Adunare Centenară, la care este de aşteptat să se manifeste forţele unioniste şi, de ce nu?, pro-europene din fosta provincie românească, devenită acum stat independent.

acum 10 luni · comentarii (45)

Deşi Anul Marii Uniri a început la Chişinău, în 27 Martie 1918, aniversarea Centenarului peste Prut este, deocamdată, un eşec ruşinos. Un eşec, precizez, al guvernării de la Bucureşti. Cea de la Chişinău nici nu şi-a propus altceva decât festivisme formale, pe care, fără doar şi poate, le va şi organiza. La asta, şcoala sovietică a fost dintotdeauna meşteră.

acum 11 luni · comentarii (22)

În pofida protestelor (cam impotente, între noi fie vorba) ale vecinilor din UE ai Ucrainei (Polonia, Slovacia, Ungaria, România), Kievul îşi continuă strategia de diminuare a prezenţei minorităţilor în viaţa publică. După noua Lege a învăţământului, care va închide toate şcolile cu predare în limbi minoritare, parlamentul ucrainean a emis o lege care vizează alocarea procentuală a spaţiilor audiovizuale pentru emisiunile în aceste limbi.

acum 1 an · comentarii (19)

Săptămâna trecută am văzut cum statul român, deşi dispune de toate mijloacele pentru a filtra aplicaţiile de cetăţenie şi, respectiv, pentru a retrage această calitate celor care îi încalcă flagrant Constituţia şi legile, s-a pricopsit cu un număr impresionant de cetăţeni a căror traiectorie de viaţă este tocmai lupta împotriva statului român.

acum 1 an · comentarii (56)