Oportunistul Voronin pendulează între GUAM şi CSI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Voronin şi-a schimbat de-a lungul timpului atitudinea faţă de GUAM şi CSI în funcţie de relaţiile lui cu Moscova. Partidul Comuniştilor de la Chişinău a condamnat, printr-un comunicat de presă, atitudinea presupus anti-rusă a recentei întâlniri a parlamentarilor GUAM de la Chişinău.

La Chişinău a avut loc cea de-a şaptea sesiune a Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică (GUAM), a cărei preşedinţie este deţinută de Republica Moldova. La deschiderea sesiunii, Igor Corman, preşedintele Parlamentului, a declarat că anul 2014 este unul complicat, un an în care au avut loc multe provocări, dar şi reuşite nu doar pentru Moldova, ci şi pentru alte state membre ale organizaţiei – Georgia, Ucraina şi Azerbaidjan. 

Zurab Abashidze, vicepreşedintele Parlamentului Georgiei, şeful delegaţiei georgiene la actuala sesiune a GUAM, a declarat că Rusia a ocupat a cincea parte din teritoriul Georgiei pentru a împiedica integrarea acesteia în NATO, iar în prezent Rusia îşi continuă agresiunea şi în alte state membre GUAM.  Rustam Raupov, reprezentantul delegaţiei Ucrainei, a menţionat că Rusia subminează suveranitatea multor statelor, revizuind graniţele acestora. „Conflictele militare interne susţinute din exterior duc la pierderi mari de vieţi omeneşti”. 

Condamnarea acţiunilor statului rus 

Adunarea Parlamentară a GUAM a condamnat agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei şi conflictele îngheţate din ţările membre ale GUAM. La finalul sesiunii, preşedintele Adunării Parlamentare, deputatul din Parlamentul Republicii Moldova, Anatolie Dimitriu, a declarat că statele GUAM sunt suficient de viabile pentru a face faţă provocărilor pe viitor. 

După Republica Moldova, statul care preia preşedinţia GUAM este Ucraina. Membrul delegaţiei ucrainene, Rustam Raupov a specificat că prioritatea Ucrainei, ca preşedinte în cadrul GUAM, va fi de a contribui la rezolvarea paşnică a conflictelor din statele membre ale organizaţiei. 

PCRM se vrea bine şi cu estul, şi cu vestul 

PCRM, în frunte cu Vladimir Voronin, au criticat GUAM pentru că această structură a adoptat o atitudine anti-rusească. „GUAM a derapat în ultimii ani spre poziţionarea sa în calitate de organizaţie politică ce promovează cu vehemenţă cursul anti-rusesc, amplificând riscurile de a transforma teritoriile statelor pe care le reprezintă în poligon de contrapunere dintre Este şi Vest. Partidul comuniştilor consideră că, în contextul războiului din Ucraina,  Chişinăul nu trebuia să convoace Adunarea Parlamentară a GUAM fiindcă gestul reconfirmă atitudinea anti-rusească şi „provoacă o divizare profundă a societăţii pe criteriile vectorilor de orientare geopolitică”. Comuniştii mai consideră că actuala reuniune face parte din campania electorală a partidelor de la guvernare. Mai mult, ei consideră că reuniunea este o acţiune provocatoare şi acum a venit momentul pentru a fi găsit un consens „în raporturile cu statele UE, dar şi a aprofundării relaţiilor frăţeşti şi multiseculare cu partenerul strategic al poporului moldovenesc – Federaţia Rusă”. 

Oscilaţiile şefului comuniştilor

Parlamentul Republicii Moldova a găzduit şi în 2006 sesiunea Adunării Parlamentare GUAM, când la guvernare se aflau comuniştii. Atunci aceştia nu şi-au pus problema privind organizarea reuniunii. Reuniunea din 2006 a fost prezidată de Vladimir Voronin. Tot în 2006, la Kiev, a avut loc şi Summit-ul GUAM la care Vladimir Voronin a participat în calitate de şef al delegaţiei moldoveneşti. 

La summit-ul de la Kiev, Voronin a vorbit despre faptul că Republica Moldova ar putea părăsi Comunitatea Statelor Independente (CSI). Voronin a semnat atunci Acordul de liber schimb între statele GUAM. Şeful comuniştilor nu percepea atunci activitatea GUAM ca pe una anti-rusească. „Nu vrem să aliniem activitatea acestei organizaţii (GUAM) împotriva cuiva. Avem nevoie de aceasta pentru a rezolva problemele existente în statele noastre”, a declarat Voronin în mai 2006 la Kiev.

În martie 2006, în urma unui conflict diplomatic, Federaţia Rusă a pus sub embargo vinurile din Republica Moldova şi Georgia. „Declar sincer”, a vorbit Vladimir Voronin în discursul său de la reuniunea GUAM, „că regret nespus de mult faptul că uriaşul potenţial intern al Comunităţii Statelor Independente nu a fost valorificat. Şi în 2002, la summit GUAM de la Ialta, şi mai târziu, am propus în repetate rânduri reformarea CSI având ca model standardele Uniunii Europene”, a declarat Voronin în 2006. Cu toate acestea, Republica Moldova nu a ieşit din CSI nici până astăzi. 

În 2008, Vladimir Voronin, intrând în graţiile Kremlinului, a declinat invitaţia de a participa la cel de-al treilea summit al şefilor de stat ale Organizaţiei pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică GUAM. Atunci preşedintele Voronin nu şi-a ascuns repulsia faţă de GUAM. În presa rusă se vehicula că pentru rezolvarea diferendului transnistrean Kremlinul i-ar fi cerut lui Voronin să scoată Republica Moldova din GUAM. 

GUAM este o iniţiativă regională din patru state. Denumirea ei provine de la iniţialele statelor fondatoare: Georgia, Ucraina, Republica Azerbaidjan şi Republica Moldova. Crearea forumului consultativ din patru state a avut loc la 10 octombrie 1997 în Strasbourg, în timpul Summitului Consiliului Europei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite