ONG-urile de mediu cer implicarea autorităţilor în protecţia mediului

ONG-urile de mediu cer
implicarea autorităţilor în protecţia mediului

FOTO IPN

Campaniile de informare, realizarea materialelor jurnalistice de investigaţie pe domeniul de mediu, precum şi crearea unui cadru normativ legislativ de protecţie a ariilor naturale pot contribui la protecţia mediului ambiant în Republica Moldova. Mai multe propuneri pentru autorităţi au fost înaintate în cadrul Forumului ONG-urilor de mediu care a avut loc în perioada 20-21 aprilie, la Chişinău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Recomandările înaintate de participanţii Forumului se vor regăsi într-o rezoluţie care va fi plasată şi ulterior consultată pe site-ul ecocontact.md, transmite IPN.
 
Potrivit Ecaterinei Vâlcu, ofiţer de comunicare EcoContact, una din recomandările înaintate pentru autorităţi în cadrul celor opt ateliere de lucru din cadrul evenimentului, ţine de prelungirea campaniei societăţii civile şi implicarea mass-mediei pentru a stopa construcţia nodului Dnestrovsk. De asemenea, se cere constituirea unei structuri care va asigura un management integrat al resurselor de apă, în special al râurilor mici, precum şi crearea unui cadru normativ-legislativ de protejare a Parcului Naţional Nistrul de Jos şi a Rezervaţiei Prutul de Jos. O atenţie aparte, cred participanţii Forumului, trebuie acordată monitorizării în continuare a implementării Acordului de Asociere pe domeniul mediului, iar în cazul în care există neconcordanţe, societatea civilă să sesizeze autorităţile, mass-media şi publicul larg despre neracordarea legislaţiei naţionale la standardele europene pe domeniul mediului.
 
Ecaterina Vâlcu spune că în ediţia din anul curent a Forumului au fost discutate şi tematici noi precum: aspectele de integritate şi lupta cu corupţia în domeniul mediului. În acest sens au fost propuse campanii de informare, realizarea de investigaţii jurnalistice, precum şi evaluarea costurilor de mediu în cazurile de corupţie. De asemenea, s-a cerut o mai mare transparenţă a ONG-urilor, ceea ce înseamnă că acestea nu doar ar trebui să publice pe site-urile lor rapoartele anuale, ci şi a dovezilor impactului pe care le au activităţile pe care le fac în domeniul protecţiei mediului. O altă abordare inovativă a fost integrarea aspectelor de gen în proiectele de mediu. Aici s-a propus consolidarea capacităţilor ONG-urilor în integrarea capacităţilor de gen şi crearea unor ghiduri tematice în acest sens.
 
La forum au participat reprezentanţi ai ONG-lor de mediu, experţi naţionali, reprezentanţi ai organizaţiilor donatoare, oficiali guvernamentali.
 
citeste totul despre: