Consiliul ONG-urilor solicită Parlamentului să abroge prevederea legislativă privind 2% pentru ONG-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Naţional al ONG-urilor din Moldova solicită Parlamentului să abroge prevederea legislativă din Codul Fiscal care permite persoanelor fizice să direcţioneze până la 2% din impozitul pe venit pentru susţinerea ONG-urilor de utilitate publică şi a instituţiilor religioase.

Membrii consiliului susţin că prevederea a fost votată „pe sub masă“ şi poate condiţiona spălări de bani, transmite IPN.

Secretarul general al consiliului, Antoniţa Fonari, a declarat că, în esenţă, iniţiativa este necesară, asupra conceptului s-a lucrat aproape cinci ani, însă în decembrie anul trecut, Parlamentul l-a votat într-o formă care nu a fost consultată cu societatea civilă, nici cu Guvernul.

Iuliana Cantaragiu, membră a grupului de lucru care a elaborat conceptul, a adăugat că, iniţial, s-a discutat ca prevederea să fie aplicată din 2014 în cazul persoanelor juridice, iar din 2015 şi pentru persoanele fizice. Însă proiectul a fost votat de către parlamentari într-o variantă complet diferită.

De asemenea, grupul de lucru, din care au făcut parte şi reprezentanţi ai Cancelariei de Stat şi Ministerului Finanţelor, a decis ca mecanismul de utilitate publică să fie consolidat, adică toate instituţiile care vor beneficia de aceste 2% să devină instituţii de utilitate publică. Însă, în proiectul votat în formă finală, instituţiilor religioase nu li se cere certificatul de utilitate publică, ci doar ONG-urilor.

Vicepreşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Liuba Ceban, consideră că astfel se creează două regimuri separate, unul simplificat pentru instituţiile religioase şi altul responsabil pentru ONG-uri. „Asistăm la un tratament preferenţial în favoarea instituţiilor religioase“, a subliniat vicepreşedinta.

Preşedintele Consiliului Naţional al ONG-urilor, Alexei Buzu, a declarat că modificarea trebuie abrogată, iar discuţiile - reluate. Până să fie propus Parlamentului, proiectul trebuie să aibă avizul Guvernului şi să deţină expertiza anticorupţie. Modificarea Codul Fiscal, prin introducerea „celor 2%“, a fost iniţiată de deputaţii liberal-democraţi Valeriu Ghileţchi şi Veaceslav Ioniţă. Membrii Consiliului Naţional al ONG-urilor spun că au aflat despre ea din presă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite