Oleg Lozan: Politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând un război fals între vaccinul rusesc şi cele occidentale, sunt ucigaşi cu acte în regulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleg Lozan, doctor habilitat, profesor universitar
Oleg Lozan, doctor habilitat, profesor universitar

Directorul Şcolii de Management în Sănătate Publică a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova, Oleg Lozan, consideră că politicienii care promovează „geopolitica vaccinurilor”, care a dus inclusiv la aceea că medicii de la spitalele raionale din Comrat şi Ceadîr-Lunga refuză să se imunizeze cu AstraZeneca, „sunt ucigaşi cu acte în regulă”.

„Refuzul unui lucrător medical, nemaivorbind de medici, adică cei cu studii superioare în medicină, la vaccinare este caz total ieşit din comun. Refuzul unor instituţii întregi medicale la vaccinare e ceva inimaginabil de grav, care miroase a Evul Mediu şi este fără precedent în istoria tării şi medicinii naţionale. Este o încălcare a tuturor normelor deontologice şi morale medicale şi are un impact enorm asupra încrederii populaţiei. Vieţi omeneşti, nu numai ale medicilor, dar şi populaţiei care a căpătat neîncredere, pot fi pe contul acestor „decizii”. Şi e o mare întrebare - cine îşi asuma responsabilitatea pentru prejudicii ale sănătăţii si decese din momentul semnării acestor declaraţii?”, a scris Oleg Lozan pe Facebook.

În opinia lui, refuzul, în cazuri extrem de rare, la anumite indicaţii medicale, poate fi individual, nu instituţional, nu se vaccinează spitalul, ceea ce demonstrează influenţa factorilor de decizie sau/şi a politicului.

„Toate vaccinurile, indiferent de origine, dar cu toate criteriile de calitate recunoscute internaţional sunt vital de necesare pentru salvarea de vieţi omeneşti. Să fie clar, politicienii care promovează „geopolitica” vaccinurilor, inducând război fals între vaccin rusesc şi cele occidentale, sunt ucigaşi cu acte în regulă.

Este nevoie de atitudine urgentă a tuturor factorilor de decizie: MSMPS, ANSP, comunitate academică, sindicate, societate civilă, organisme internaţionale, etc. Aşa ceva nu se tolerează”, a mai spus Lozan.

Precizăm că, în ultima perioadă, reprezentanţi ai Partidului Socialiştilor, dar şi mass-media afiliată acestora promovează în spaţiul public ideea că vaccinul donat de România, AstraZeneca, nu ar fi atât de eficient. Totodată, Igor Dodon a accentuat în repetate rânduri că depune eforturi mari pentru a aduce în R. Moldova vaccinul rusesc Sputnik V, iar deputatul Vladimir Odnostalko a declarat miercuri, 3 martie, că Rusia urmează să doneze Republicii Moldova un lot impunător de vaccinuri.

Între timp, în spaţiul public a apărut o declaraţie a medicilor de la spitalele raionale din Ceadîr-Lunga şi Comrat, zonă cu o populaţie cu simpatii proruse, care au anunţat că refuză să se vaccineze cu AstraZeneca.

Socialiştii insistă pe ideea că trebuie aduse mai multe tipuri de vaccinuri, iar populaţia să decidă pe care anume vrea să-l administreze.

Igor Dodon a acuzat-o pe Maia Sandu că ar încerca să împiedice înregistrarea şi aducerea în R. Moldova a vaccinului Sputnik V.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite