O bursă peste hotare, visul fiecărui student moldovean. Vezi ce posibilități îți oferă statul, pentru a „pune mâna“ pe un grant în afară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fiecare student visează să prindă o bursă peste hotare
Fiecare student visează să prindă o bursă peste hotare

Odată cu sfârșitul anului academic, tot mai mulți absolvenți de licee și universități își doresc să aplice pentru studii în străinătate, locurile puse la bătaie sunt însă limitate. Actualmente, Ministerul Educaţiei are semnate mai mult de 50 de acorduri internaţionale de mobilitate academică.

Cele mai multe schimburi de bursieri se realizează în baza protocoalelor de colaborare semnate cu Ucraina, Federaţia Rusă, Bulgaria, Grecia, Cehia, Turcia, China şi Polonia. Anual, studenţii moldoveni au şansa de a „pune mâna" pe una dintre cele peste 350 de burse universitare şi postuniversitare oferite de ţările gazdă, excluzând cele aproape 3.000 de burse de studii în România.

Alte oportunităţi de studii pentru moldoveni le reprezintă programele educaţionale oferite de Guvernul Statelor Unite ale Americii, gestionate în Moldova prin intermediul Ambasadei SUA. Bursele sunt destinate elevilor, studenţilor, dar şi tinerilor cercetători şi profesorilor universitari, iar selecţia finală se face în America. Durata studiilor, la fel ca şi mărimea bursei, variază în funcţie de mai multe criterii. Cele mai populare programe educaţionale americane pentru cetăţenii moldoveni sunt FLEX, FULBRIGHT, MUSKIE.

ERASMUS, POVESTE
DE SUCCES
Concursurile de admitere a candidaţilor se realizează în mod diferit, în funcţie de condiţiile universităţilor ofertante. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Educaţiei, situaţia academică nu reprezintă unicul criteriu de selecţie. „În special în ţările europene, membrii comisiilor pun mare accent pe activismul civic, voluntariat şi participarea la diverse traininguri.

Este important ca studentul să fie flexibil şi să se poată integra în noua societate, să poată tolera culturi străine", a precizat Ludmila Parlov, şefa Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană din cadrul Ministerului Educaţiei.

Unul dintre cele mai renumite programe de mobilitate academică este Erasmus Mundus, finanţată de Uniunea Europeană. Anual, câteva zeci de studenţi de la universităţile din Moldova îşi fac studiile la instituţiile partenere din Turcia, Franţa, Grecia, Portugalia, Italia, Lituania, Spania.

CIU, PENTRU STUDII POSTUNIVERSITARE
O facilitate aparte o au cetăţenii Republicii Moldova, Ucrainei şi Belarusului, care sunt selectaţi după un criteriu aparte, ca state din afara UE, iar mărimea bursei este şi cea mai generoasă, variind între 1.000-1.500 de euro lunar, pe un termen de la şase luni pentru un semestru universitar, până la doi ani pentru doctorat.

O altă sursă de obţinere a unui grant peste hotare este Centrul de Informaţii Universitare (CIU) din Moldova, care oferă studenţilor oportunitatea de a se forma profesional la o universitate din afară. Majoritatea burselor puse la bătaie de CIU sunt destinate studiilor postuniversitare, organizate cu sprijinul financiar al Fundaţiilor pentru o Societate Deschisă şi a universităţilor-partenere. În 2010, pentru programele de studii în străinătate au fost depuse peste 270 dosare, dintre care 49 au fost selectaţi.

„Cooperăm cu universităţi din SUA, Canada, Marea Britanie (Warwick şi Oxford), Olanda (Maastricht), Danemarca (Aarhus), Ungaria (Universitatea Central-Europeană), Germania (Programul DAAD/OSF) şi Bulgaria (Universitatea Americană din Bulgaria). Concursul este deschis pentru toţi doritorii care se înscriu în criteriile de aplicare", a declarat Angela Muşet, director executiv al CIU.

DOSARUL, CEA MAI GREA SARCINĂ
Până a ajunge în străinătate, nimeni nu scapă de povara îndeplinirii noianului de acte. Deși fiecare universitate ofertantă are conţinutul său specific de dosar, există câteva documente pe care va trebui să le pregătiţi, indiferent de destinaţia aleasă.

Printre acestea se numără formularul de aplicare, pe care îl puteţi găsi pe pagina web a instituţiei, un CV în format Europass, tradus în engleză, o scrisoare de intenţie, două scrisori de recomandare, diploma de studii sau situaţia academică actuală, tradusă în engleză și legalizată la notar, dovadă de cunoaștere a limbii străine, copii ale actului de identitate și fotografii 3x4.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite