O alee a medicilor şi savanţilor iluştri va fi amenajată la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Busturile a 20 de personalităţi care au pus bazele medicinei moldoveneşti vor fi instalate pe o alee din Chişinău, cre ar urma să fie inaugurată în vară, în faţa unui bloc de studii a Universităţii de Medicină.

 La începutul verii, în faţa blocului de studii numărul 1 „Leonid Cobâleanschi“ a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ (USMF), din cartierul Malina Mică, ar urma să apară Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri. Ideea îi aparţine rectorului instituţiei, Ion Ababii.

„La început, vor fi 20 de busturi ale medicilor şi savanţilor care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea sistemului de sănătate din Moldova. Ulterior, numărul lor va creşte. Vrem să transmitem, astfel, generaţiilor următoare frumoasele tradiţii medicale basarabene“, spune profesorul universitar.

Peste 200 de arbori şi arbuştri

Potrivit proiectului, aleea va reprezenta o înşiruire de patru boschete, cu câte un havuz în centrul fiecăruia şi câte cinci busturi amplasate radial, pe postamente de granit. Intrarea din strada Nicolae Testemiţanu va fi în formă de glorietă – un ansamblu de coloane dispuse în cerc.

Pentru a începe lucrările, au fost tăiaţi 32 de copaci. Responsabilii promit, însă, să sădească în loc peste 200 de arbori şi variate specii de arbuşti şi flori. „Va fi o gamă mult mai valoroasă, din punct de vedere ecologic şi decorativ. Vom pune accent pe conifere pentru a menţine zona verde pe tot parcursul anului, mai ales că aici sunt concentrate multe instituţii medicale. Cele patru fântâni arteziene vor contribui la confortul microclimatic şi vor crea o atmosferă plăcută pentru vizitatori“, ne-a explicat Victor Chiosa, arhitectul-şef al firmei de proiectare Patium Design, care a elaborat proiectul.

Bibliotecă, muzeu şi sală de conferinţe

Aleea va face parte dintr-un complex multifuncţional ce ar urma să se întindă pe un teritoriu de circa 4.300 de metri pătraţi. Lucrările de construcţie a blocului de menire social-culturală, de patru etaje, au început în toamna anului 2013 şi deja a fost turnat primul nivel. „Aici va fi biblioteca universitară, Muzeul de Istorie a Medicinei şi Farmaciei (care se află acum în sediul de pe bulevardul Ştefan cel Mare) şi o sală polivalentă, unde vor fi organizate congrese, conferinţe ştiinţifice şi unde se vor aduna an de an absolvenţii noştri“, precizează Didina Nistreanu, secratara ştiinţifică a Senatului universitar.

image

FOTO: Aleea se va învecina cu noul sediu al Muzeului de Istorie a Medicinei şi Farmaciei din Moldova

Proiectul este finanţat în totalitate de către o companie de construcţii, cu care universitatea are un contract investiţional. „Noi le-am oferit terenul pe care sunt ridicate mai multe blocuri locative şi am cerut în schimb amenajarea acestor spaţii“, afirmă Valentina Şpac, şefa Serviciului de administrare a patrimoniului USMF.

Busturile vor fi realizate de trei sculptori – Valerian Doicov, Ion Zderciuc şi Ion Grecu, aleşi prin concurs. Deocamdată, nu se ştie, însă, pe cine vor înfăţişa monumentele. Deşi există o listă provizorie, ultimul cuvânt îl va spune Senatul. Rectorul Ion Ababii susţine că e prea devreme să dea nume. Anterior, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul“, el i-a pomenit pe cei şase savanţi din Sankt Petersburg, care, după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost evacuaţi la Chişinău şi au fondat universitatea de aici. Printre personalităţile care au format tradiţiile instituţiei se numără profesorii Nicolae Testemiţanu, Gheorghe Palade, Vasile Anestiade, Diomid Gherman, Eugen Maloman, Pavel Bâtcă, Natalia Cherdivarenco.

Cine ar putea fi pe socluri

Reputatul academician Vasile Anestiade crede că pe unul dintre socluri merită să stea chipul lui Ipatie Soroceanu, primul rector al Institutului de Stat de Medicină, transformat ulterior în universitate. „Institutul de Medicină nu s-a făcut pe loc gol. Ipatie Soroceanu a depus eforturi uriaşe pentru a transfera din Kislovodsk la Chişinău Institutul numărul 2 de Medicină din Leningrad, în 1945, punând astfel bazele medicinei teoretice de la noi. Are un merit inestimabil“, argumentează profesorul, care, la rândul său, a condus timp de 23 de ani universitatea. Academicianul îi laudă pe iniţiatorii proiectului pentru ideea de a glorifica trecutul medicinii moldoveneşti.

„Este o intenţie foarte bună. E istoria noastră, nu o putem uita. Sunt multe nume notorii care ar trebui să se regăsească pe alee, dar e o decizie responsabilă pe care o poate lua doar Senatul“, consideră şi chirurgul-deputat Vladimir Hotineanu, fost ministru al Sănătăţii.

Victor Deatişen, directorul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Toma Ciorbă“, crede că şi fondatorul insituţiei pe care o conduce merită un bust. „Toma Ciorbă face parte din pleiada personalităţilor care au pus bazele medicinei noastre, primul epidemiolog, cel care a introdus aici vaccinarea contra difteriei şi normele de îngrijire a pacientului cu boli infecţioase“, motivează managerul.

Potrivit lui, selectarea personalităţilor trebuie să fie făcută de o manieră atentă şi corectă. „Dacă e vorba de culoarea politică, atunci nu merită. În general, la câţi oameni valoroşi avem, ar trebui să umplem toată ţara cu busturi“, conchide medicul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite