Noua mitropolie cere să fie luată sub oblăduirea Patriarhiei Române

Noua mitropolie cere să fie luată sub oblăduirea Patriarhiei Române

Noua Mitropolie îi cere Patriarhului Daniel să-i numească un ierarh FOTO: Adevărul

Fondatorii cultului religios înregistrat la începutul acestui an au anunţat, într-o conferinţă de presă, că au depus pe 13 februarie un demers în adresa Preafericitului Daniel, cerând ca Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei de Răsărit să fie luată sub oblăduirea Patriarhiei Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fondatorii contraversatei structuri religioase au motivat că noul cult este unul ortodox românesc şi s-au declarat profund dezamăgiţi de activitatea Mitropoliei Basarabiei. Reprezentanţii mişcării au trimis un dosar întreg de memorii atât Patriarhiei, cât şi preşedintelui României, în care au reclamat „starea deplorabilă“ şi „administrarea dezastruoasă“ a Mitropoliei Basarabiei.

„În pofida plângerilor din ultimii 12 ani, conducătorul Mitropoliei Basarabiei, ÎPS Petru nu a întreprins măsuri de redresare a situaţie, ci dimpotrivă, a redus la tăcere, prin intimidare şi diferite pedepse, mai mulţi clerici. Unii dintre ei au devenit pasivi, ajungând chiar într-o stare depresivă, alţii - dezgustaţi, au părăsit cu tot cu parohii Mitropolia Basarabiei“, a citit din scrisoarea adresată Patriarhului Veaceslav Afanasiev, doctor în agricultură.

Pe lângă exodul masiv al preoţilor şi enoriaşilor, fondatorii noului cult au mai reproşat Mitropoliei Basarabiei că „străluceşte prin absenţă din viaţa social-culturală şi ignoră manifestările patriotice româneşti“.

De asemenea, aceştia l-au acuzat pe Mitropolitul Petru că este homosexual şi că s-a înconjurat cu persoane de tristă faimă, inclusiv cu preoţi excomunicaţi din Mitropolia Moldovei (care ţine de Patriarhia Rusă) pentru sodomie, furturi, beţie sau curvie.

„Cât timp mai putem răbda porcăriile acestui ierarh vicios? [...] Mitropolitul se uită la filme deocheate, nu are când să caute de biserici“, a declarat Ilie Popa, veteran al războiului de pe Nistru. 

Noua mitropolie i-a sugerat Patriarhului şi un posibil mitropolit - un ierarh din ţară, care ar fi „o treime om şi două treimi sfânt“. Nu este vorba, însă, de preotul Ioan Ciuntu (lăudat, de altfel, pentru modul în care administrează biserica „Sfânta Teodora de la Sihla“), care, nefiind călugăr, nu poate deveni ierarh.

În acelaşi timp, cultul ar fi gata să fuzioneze cu Mitropolia Basarabiei, dacă Patriarhia Română va face ordine aici şi va schimba mitropolitul.


Video streaming by Ustream

Solicitat de „Adevărul“, vicarul administrativ al Mitropoliei Basarabiei, preotul Ioan Cosoi, a replicat că aceste persoane, de fapt, se apără atacând. Potrivit clericului, Ilie Popa, fost poliţist şi consilier local, figurează într-un dosar penal pentru vânzarea unor terenuri ale bisericii din oraşul Codru, municipiul Chişinău. „Ca să se salveze, ctitorii bisericii au aderat la Mitropolia Ortodoxă de Stil Vechi (n.r. o altă biserică autoproclamată, înregistrată în 2010). Acum, ca să evite, au creat o altă mitropolie. Ei caută să se ascundă, ca să nu cadă de vină în judecată“, a explicat preotul Ioan Cosoi.

Anterior, Mitropolia Basarabiei a catalogat înfiinţarea Mitropoliei Moldovei de Răsărit drept „o provocare la adresa Ortodoxiei din Republica Moldova şi, în mod special, la adresa Mitropoliei Basarabiei, menită să semene confuzie şi dezbinare între clerici şi mireni“.

 

citeste totul despre: