Noi reţineri în dosarul „maşinilor cu numere de înmatriculare străine”. Un bărbat din Râşcani a ajuns în izolatorul CNA pentru trafic de influenţă

Noi reţineri în dosarul „maşinilor cu numere de înmatriculare străine”. Un bărbat din Râşcani a ajuns în izolatorul CNA pentru trafic de influenţă

Un bărbat, originar din oraşul Râşcani, a ajuns în vizorul ofiţerilor Direcţiei Generale Teritoriale „Nord” a CNA şi procurorilor anticorupţie, după ce ar fi pretins şi primit 550 de euro de la o persoană în schimbul influenţării angajaţilor Serviciului Vamal şi determinării acestora de a elimina din baza de date informaţia privind intrarea unui automobil în Republica Moldova.

Este vorba despre autoturismul denunţătorului care a fost introdus în ţară, având numere de înmatriculare străine. Potrivit legii însă, proprietarul maşinii urma să o scoată din ţară după 180 de zile de aflare pe teritoriul Republicii Moldova. 

În cazul în care ar fi depăşit acest termen, proprietarul urma să achite o amendă contravenţională, dar şi  contravaloarea bunului.  Ca să-l scape de sancţiune,  bănuitul i-ar fi promis denunţătorului că îi poate convinge pe angajaţii Vamei să şteargă din baza de date informaţia privind introducerea automobilului în Republica Moldova.
 
Potrivit mărturiilor denunţătorului, din suma pretinsă de 550 de euro– 400 de euro ar fi trebuit să ajungă la angajaţii vamali, care urmau să modifice informaţia din sistem, iar 150 de euro ar fi fost recompensa bănuitului pentru intermedierea afacerii. Pe faptele denunţate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influenţă, iar astăzi a reuşit să reţină bănuitul.
 
Acesta se va afla în custodia CNA pentru 72 de ore, pe numele lui fiind  deschisă o cauză penală în temeiul art.326 alin.(2) lit.b, Cod penal. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă până la 6 ani de închisoare sau amendă de până la 10.000 unităţi convenţionale.
 
Amintim că, acum două luni, ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie şi procurorii au reţinut mai multe persoane din cadrul Serviciului vamal, Poliţiei de frontieră, dar şi intermediari, în cadrul unor cauze penale pornite pe fapte de corupţie. 

Cei vizaţi sunt învinuiţi că ar fi pus la cale o schemă infracţională prin care radiau din baza de date maşinile cu numere de înmatriculare străine contra unor sume de bani. Prin acţiunile lor, învinuiţii ar fi prejudiciat bugetul de stat, dat fiind faptul că taxele şi amenzile, prevăzute de lege, nu au fost achitate de către proprietarii automobilelor menţionate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: