Noi dezinformări ruse: separatiştii nu au avut sisteme Buk în Donbas

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lansatoare de rachete Buk
Lansatoare de rachete Buk

Separatiştii proruşi din Ucraina au relansat dezinformarea conform căreia avionul Boeing 777 nu ar fi fost doborât vara trecută de militari din cadrul trupelor separatiste, informează pagina Stop Fake. Mai precis, autorităţile separatiste din Doneţk susţin că trupele lor nu aveau în dotare lansatoare de rachete Buk la data la care avionul civil a fost doborât.

Reprezentantul aşa-zisului minister al Apărării al Republicii Populare Doneţk, Eduard Basurin, a declarat, la 2 iunie, că trupele armate din Doneţk nu aveau în dotare lansatoare Buk  la data de 17 iulie 2014, când deasupra oraşului Donbass a fost doborât avionul Boeing 777 al companiei Malaysian Airlines. Declaraţia a fost făcută după ce experţii concernului rus „Almaz-Antei” au afirmat că avionul ar fi fost doborât prin folosirea sistemului antiaerian Buk-M11.

Declaraţia respectivă a fost făcută pentru agenţiile de ştiri din Federaţia Rusă RIA Novosti şi Interfax, ştirea fiind preluată şi difuzată ulterior de publicaţiile on-line „Novosti Doneţkoi Respubliki” şi „Russia Today”. Presa rusă încearcă să acrediteze ideea că avionul civil al Malaysian Airlines ar fi fost doborât de un avion de vânătoare ucrainean.

Şi totuşi, Bukul exista

sistemul de rachete buk foto wikimedia

Separatiştii din Ucraina încearcă să acrediteze ideea că nu au deţinut sistemul de rachete Buk care a doborât un avion civil anul trecut. FOTO Wikimedia.org

Mai multe mijloace de informare în masă au semnalat şi înainte de 17 iulie 2014 că pe teritoriile republicilor autoproclamate ar fi existat sisteme Buk, relevă pagina ucraineană Stop Fake. Agenţia rusă de ştiri RIA Novosti anunţa, la 29 iunie 2014, că militarii separatişti au ocupat unitatea militară antiaeriană A-1402, care dispunea de sisteme antiaeriene Buk. Informaţia a fost difuzată de mai multe agenţii de ştiri şi posturi de televiziune, inclusiv Vesti şi NTV. Astfel, militarii separatişti dispuneau de un lansator Buk cu 18 zile înainte de producerea tragediei.

Agenţia rusă RIA Novosti titra pe 29 iunie 2014: „Militanţii înarmaţi din Doneţk au stabilit controlul asupra unei unităţi militare de apărare antiaeriană”, arătând următoarele în continuarea ştirii: „Pe parcursul ultimelor zile, două unităţi militare din estul Ucrainei au fost ocupate de militanţii înarmaţi.  Forţele armate ale  Republicii Populare Doneţk au luat sub control o unitate militară de apărare antiaeriană, pe al cărei teritoriu se află instalaţii autotransportabile de ripostă antiaeriană Buk”. 

Ştirile mai vechi confirmă existenţa sistemului

Pagina ntv.ru anunţa mult mai limpede la aceeaşi dată: „Militanţii înarmaţi din Doneţk au intrat în posesia complexelor de rachete antiaeriene Buk”. „Astăzi, militanţii înarmaţi din Doneţk au intrat în posesia unui arsenal solid de armament pentru combaterea atacurilor aeriene. Trupele de apărare ale RPD au instituit controlul asupra unităţii de apărare antiaeriană A-1402. Aceasta este înzestrată cu sisteme de lansare a rachetelor antiaeriene Buk - un tip de tunuri autotransportabile, destinate combaterii şi nimicirii ţintelor aeriene în condiţiile contraacţiunii radioelectronice intensive.

Insistenţa propagandei ruse

RIA Novosti, 2 iunie 2015

Trupele de apărare ale RPD nu dispuneau de complexe de rachete antiaeriene Buk în momentul doborârii, deasupra Ucrainei, a avionului civil Boeing, a relatat pentrru RIA Novosti comandantul adjunct al statului-major al forţelor armate ale RPD, Eduard Basurin.  „Nu aveam asemenea mijloace tehnice de luptă. În momentul prăbuşirii Boeing-ului noi nu dispuneam de lansatoare Buk”, a afirmat el. 

image

Radarul unui sistem de rachete Buk. FOTO Wikimedia.org

DNR News, 2 iunie 2015

Experţi ruşi au elaborat un raport de analiză a informaţiilor privind prăbuşirea avionului Boeing 777 aparţinînd liniilor aeriene malaysiene. Un avion Boeing 777 aparţinând liniilor aeriene malaeziene a fost doborât deasupra oraşului Donbas de o rachetă de tip sol-aer dirijabilă, lansată cu ajutorul sistemului de rachete antiaeriene Buk M1, consideră experţii concernului „Almaz-Antei”.

„La prima etapă a investigaţiilor a fost stabilit tipul sistemului şi tipul rachetei, concluzia fiind că este vorba despre sistemul Buk-M11 (potrivit clasificatorului NATO SA-11) şi racheta 9M38M1 cu încărcătura de luptă 9M314 ”, a afirmat Mihail Malîşevskii, consilier al constructorul-şef al concernului. 

RIA Novosti transmite că experţii din Federaţia Rusă au stabilit traiectoriile  tuturor elementelor de lovire colectate la locul catastrofei catastrofei şi au ajuns la concluzia că presupunerea cum că MH17 ar fi fost doborât de o rachetă lansată din zona Snejnîi abundă de contradicţii, ceea ce îi determină să excludă posibilitatea doborârii avionului malaysian Boeing 777 de către combatanţi, în timp ce acesta survola teritoriul Ucrainei. 

Eduard Basurin, reprezentant al aşa-numitului minister al Apărării al RPD, a confirmat, la rândul său, că forţele de apărare nu dispuneau de sisteme de apărare antiaeriană în momentul în care avionul Boeing 777 al liniilor aviatice ale Malaysiei a fost doborât deasupra teritoriului Ucrainei. „Nu aveam asemenea mijloace tehnice de luptă. În momentul prăbuşirii Boeing-ului noi nu dispuneam de lansatoare Buk ”, a declarat Basurin.

Preluare stopfake.org

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite