Ninel Revenco: Sinovac a fost singura companie care a acceptat să discute cu Republica Moldova

Ninel Revenco: Sinovac a fost singura companie care a acceptat să discute cu Republica Moldova

Compania chineză Sinovac, producătoare a vaccinului CoronaVac, a fost singura companie care a acceptat discuţiile cu Republica Moldova privind disponibilitatea de a vinde vaccinuri anti-COVID-19. Coordonatoarea campaniei de vaccinare, Ninel Revenco, dă asigurări că vaccinul CoronaVac, pe care autorităţile ar dori să-l procure, este unul sigur, deşi eficienţa lui în cazul formelor uşoare de COVID-19 este de doar 60%, notează IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit coordonatoarei campaniei de vaccinare din Republica Moldova, Ninel Revenco, nicio companie producătoare de vaccinuri n-a răspuns solicitărilor Moldovei de a vinde vaccinuri, întrucât cererea pe piaţa internaţională este extrem de mare.

„Compania chineză Sinovac a fost singura companie producătoare de vaccin care a acceptat să discute cu noi. Noi abia suntem la etapa de negocieri. S-a convenit doar că vom discuta direct cu producătorul, omiţând orice fel de intermediere. Nu s-a discutat de 400 de mii de doze, nu s-a ajuns la un acord”, a spus Ninel Revenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova. 

Şi experta în politici de sănătate publică, Ala Tocarciuc, a menţionat că probabilitatea ca marii producători de vaccinuri să semneze contracte cu Republica Moldova este foarte mică.

„Când au fost elaborate vaccinurile în 2020, multe ţări au investit în elaborarea vaccinurilor şi deja din etapa a doua au semnat contracte, au plătit bani în avans şi şi-au securizat nişte stocuri. Toate companiile producătoare trebuie să-şi onoreze obligaţiunile în baza contractelor semnate deja. În plus, au fost securizate nişte stocuri de către platforma COVAX, tot cu plată în avans. Imaginaţi-vă că vine Republica Moldova cu un contract de un milion de doze la un producător care are deja semnate contracte pe tot anul 2021, normal că Republica Moldova va fi refuzată”, a spus Ala Tocarciuc.

Deşi, potrivit unor studii, vaccinul CoronaVac ar avea o eficienţă scăzută, experţii în imunizare spun că pentru a scoate povara de pe sistemul de sănătate este important să nu existe forme grave de COVID-19.

„Vaccinul a trecut toate etapele de autorizare în ţara sa. În primul rând, ne uităm la siguranţa vaccinului, şi acest vaccin este sigur. Vaccinul CoronaVac s-a demonstrat a fi 100% eficient pentru formele grave, este mai puţin eficient pentru formele grav-mediii şi eficienţa de 60% este pentru a face formă uşoară. Dacă ne uităm la celelalte vaccinuri, sunt date similare. Este important să nu facem forma gravă şi să ajungem la terapie intensivă”, spus Ninel Revenco.

Vaccinul CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac, este folosit deja în ţări ca Ucraina şi Turcia, deşi serul se află abia acum în etapa finală de aprobare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.  

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările