Nicu Popescu: În aceste zile se negociază contractul pe livrarea gazelor

Nicu Popescu: În aceste zile se negociază contractul pe livrarea gazelor

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, susţine că în aceste zile se negociază contractul pe livrarea gazelor dintre Federaţia Rusă Moldova, având în vedere vizita preşedintelui la Moscova şi Bruxelles. Totodată, în următoarele săptămâni vor exista mai multe contacte, negocieri cu actorii implicaţi. Rezultatul acestor negocieri va deveni public în curând, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Declaraţii în acest sens au fost făcute de ministru răspunzând la întrebările studenţilor de la USM, în cadrul unei lecţii publice.

Potrivit lui Nicu Popescu, încă nu se ştie cum vor decurge negocierile dintre Ucraina şi Federaţia Rusă pentru următoarea fază de livrări a gazelor ruseşti pe piaţa ucraineană. În acest sens Moldova poartă discuţii cu Ucraina şi Federaţia Rusă, dar şi cu alţii actori pentru a se convinge că nu este total dependentă de o singură sursă.

„Ecuaţia securităţii energetice nu constă doar din gazul rusesc, dar şi din capacitatea noastră ca guvern şi ţară de a căuta alternative în cazul în care apar anumite probleme care nu depind de noi”. Ministrul spune că Moldova are câteva scenarii de potenţiale soluţii alternative ca să asigure fluxul continu de gaze în ţară. Scenarii despre care se va afla în curând cacă va fi cazul pentru ele.

Potrivit ministrului, cert este că Moldova vrea o soluţie a problemelor legate de securitatea energetică fără a face compromisuri politice, da şi un preţ bun. „Ne dorim să menţinem echilibru dintre tarife şi sursa acestui gaz”, spune Nicu Popescu.

În altă ordine de idei, ministrul de externe a declarat că soluţia conflictului transnistrean poate fi doar una politică şi că Moldova are preferinţe clare în reglementare transnistreană. „Noi nu vrem federalizare, trupe străine pe teritoriul ţării, nu vrem schimbarea şi revizuirea principiilor de bază privind funcţionarea ţării, inclusiv democraţia, politica externă”, a spus Nicu Popescu.

Potrivit ministrului, întotdeauna liderii politici au ales să nu sacrifice niciunul dintre aceste principii pentru a rezolva conflictul transnistrean. „Noi căutăm soluţii prin negocieri, pe de o parte, discutăm cu Tiraspolul, pe de altă parte, avem diverşi mediatori. Deocamdată, aceste principii nu au fost acceptate de unii actori din reglementarea transnistreană”, a declarat ministrul.

Nicu Popescu a mai spus că imaginea Moldovei la nivel internaţional este relativ bună, ţara fiind apreciată pentru că îşi rezolvă problemele fără a recurge la violenţe. Totodată, eşecul structural ca societate, potrivit ministrului, este legat de corupţie, unde „imaginea Moldovei la pământ”.

Ministrul declară că priorităţile Guvernului şi MAEIE privind politica externă ţin de continuitatea politicii externe a Republici Moldova şi aici este vorba despre angajamentele pe care Moldova le-a luat ca ţară. În principal, este vorba despre continuitatea implementării Acordului de Asociere cu UE, a Acordului de Liber Schimb. Totodată, este în interesul ţării să aibă relaţii bune cu partenerii externi, inclusiv Federaţia Rusă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările