Negocieri la Bucureşti privind noile reguli de control vamal la frontiera moldo-română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măsurile introduse de la 15 noiembrie iau luat prin surprindere pe călători şi tansportatori
Măsurile introduse de la 15 noiembrie iau luat prin surprindere pe călători şi tansportatori

Directorul General al Serviciului Vamal din Republica Moldova Tudor Baliţchi a plecat la Bucureşti unde va discuta astăzi, cu şeful Direcţiei Regionale a Vămilor din România, Claudiu Ardeleanu despre noile reguli de control al bagajelor, aplicate de vama română la frontiera moldo-română, ce au dus la crearea unor cozi imense.

Cei doi oficiali vor discuta despre „măsurile speciale de control vamal al bagajelor persoanelor fizice, precum şi simplificarea controlului vamal în perioada sărbătorilor de iarnă, astfel încât cetăţenii de buna-credinţă să traverseze nestingherit frontiera moldo-română“, se menţionează într-un comunicat al Serviciului Vamal din Republica Moldova.

Amintim că de la 15 noiembrie 2013, la frontierele externe ale comunităţii europene unde controlul vamal se realizează de către România (la hotarul cu Serbia, Ucraina şi Republica Moldova) au început să fie aplicate instrucţiuni speciale de efectuare a controlului vamal asupra mai multor categorii de bunuri introduse de către călători în bagajele personale.

Noile reglementări prevăd că cei care trec graniţa dinspre cele trei ţări non-UE nu pot introduce în România, pe săptămână, mai mult de două pachete de ţigări, un litru de alcool cu concentraţie mai mare de 22%, 16 litri de bere, un litru de ulei, un kilogram de zahăr, 15 kilograme de făină sau de tărâţe şi nu mai mult de un kilogram de fructe sau legume proaspete. De asemenea, în ceea ce priveşte carburanţii, călătorii pot intra în ţară cu rezervorul autoturismului plin, iar în cel portabil să aibă maximum 10 litri.

Călătorii trebuiau să completeze „Declaraţia de bunuri fără caracter comercial“, care cuprinde, pe lângă datele de identitate, un tabel cu 22 de produse, limita maximă a acestora pentru fiecare intrare în ţară, pentru fiecare călător şi o ultimă coloană în care călătorul trebuie să declare bunurile. Problemele s-au ivit anume la completarea formularelor, controlul asupra unei singure maşini durând între 30 de minute şi o oră, în funcţie de numărul de pasageri, ceea ce a dus la formarea unor cozi enorme în vămi.
Autorităţile române au fost nevoite să amâne aplicarea noilor reguli până la 1 decembrie, iar apoi pe un termen nedeterminat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite