Muniţiile din Transnistria echivalente cu bombele de la Hiroshima şi Nagasaki

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Presa rusa scrie cu ingrijorare despre situatia din Transnistria dupa asa-numitele alegeri. FOTO: TASS
Presa rusa scrie cu ingrijorare despre situatia din Transnistria dupa asa-numitele alegeri. FOTO: TASS

Transnistria a revenit pe agenda internaţională: deputaţii de la Moscova de Stat afirmă că Rusia va sprijini Tiraspolul indiferent de structura Sovietului Suprem. Deutsche Welle scrie că o eventuală explozie la depozitul de muniţie de la Colbasna care aparţine Federaţiei Ruse va avea puterea bombelor atomice care au căzut peste Hiroshima şi Nagasaki.

Presa rusă este îngrijorată de situaţia din Transnistria după alegerile din aşa-numitul parlament din regiunea separatistă şi vorbeşte despre posibilitatea unui Maidan la Tiraspol. 

Site-ul pnp.ru scrie că Maidanul din Transnstria va avea o viaţă lungă. Componenţa noului Soviet Suprem este aproape în întregime formată din deputaţi care se află în opoziţie faţă de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk. Acest lucru a schimbat în mod esenţial configuraţia puterii în republica nerecunoscută. 70% din cei 43 de deputaţi în Sovietul Suprem sunt adepţii partidului Obnovlenie, care este considerat reprezentant al imperiului financiar Sheriff. Astfel, Obnovlenie a obţinut o majoritate constituţioanlă în parlamentul din stânga Nistrului. Urmează acum să aşteptăm al doilea act al spectacolului politic.

Politologii transnistreni cred că alegerile parlamentare pot fi considerate drept o repetiţie generală a alegerilor prezidenţiale care vor avea loc în 2016. „Este important ca în vârtejul luptei politice să nu se distrugă republica”, a declarat fostul deputat al Sovietului Suprem, Dmitri Soin, aflat în prezent la Moscova.

„Suţinătorii celor de la putere nu au înţeles că rezultatul alegerilor nu este victoria individuală a unui sau altui deputat. Este o sentinţă pentru întreaga lor politică”, a declarat alesul în Sovietul Suprem, Andrei Safonov.

Potrivit consituţiei transnistrene, preşedintele republicii trebuie să convoace prima sesiune a Sovietului Suprem în 30 de zile de la alegerea acestuia. În cadrul acestei sesiuni va fi aprobată candidatura prim-ministrului ce urmează să o înlocuiască pe Tatiana Turanskaia, care a devenit deputat. Politologii transnistreni speră că Rusia va ajuta republica nerecunoscută să supravieţuiască.

Membrul Comisiei pentru securitate din Duma de Stat, Aleksei Juravleov a declarat că Federaţia Rusă va realiza în continuare proiecte umanitare în Transnistria. „Noi am văzut cum s-au desfăşurat alegerile, noi respectăm alegerea transnistrenilor – acolo trăiesc 200.000 de cetăţeni ruşi, iar noi vom continua proiectele umanitare şi vom colabora cu orice parlament ales de popor”, a declarat acesta pentru Gazeta parlamentară de la Moscova.  

Deutsche Welle scrie că depozitul de muniţii din Transnistria este o moştenire exlpozivă a URSS: la Colbasna se află un mare depozit de muniţii, iar Chişinăul îşi face griji în legătură cu acestea. Depozitul de muniţii se află la o distanţă de 20 de kilometri de graniţa cu Republica Moldova. Acolo se află muniţiile Armatei a 14-a a URSS, dar şi arme şi muniţii care au fost aduse din RDG şi Cehoslovacia. Este unul din cele mai mari depozite din estul Europei, fiind păzit de un grup operativ al Federaţiei Ruse care funcţionează în baza armatei a 14-a şi care este dislocat în Transnistria. Deşi în 1999 Federaţia Rusă s-a îngajat să-şi retragă trupele, în Transnistria se află în jur de 1500 de militari ruşi.

Acum, Chişinăul se teme de faptul că aceste muniţii şi armament pot fi puse în funcţiune. Fostul ministru al Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat pentru DW că la Colbasna se află aproximativ 20.000 de tone de muniţii de artilerie şi infanterie, precum şi alte echipamente militare.

Potrivit lui Marinuţă, dacă depozitul va exploda, puterea acesteia va fi echivalentă cu explozia bombelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945. Generalul a explicat că termenul de valabilitate a muniţiilor a expirat demult, de aceea este nevoie de un control internaţional asupra arsenalului. Totodată, concluzionează DW, situaţia în Transnistria se poate destabiliza oricând şi să repete scenariul din aplicat în Crimeea în 2014.

Agenţia TASS scrie că Uniunea Europeană este îngrijorată de situaţia din Transnistria şi Nagorno-Karabah, citând-o pe Federica Mogherini, Comisarul european pentru politică externă şi securitate. Declaraţia a fost făcută la cea de-a 22 reuniune a Consiliului miniştrilor de Externe ai statelor OSCE. „UE este îngrijorată de încetinirea eforturilor privind reglementarea situaţiei din Transnistria şi de agravarea situaţiei în zona de conflict din Ngorno-Karabah. Perpetuarea acestor conflicte nu conduce la nici un fel de scopuri politice”, a declarat Mogherini.  

Agenţia de ştiri Sputnik scrie că Transnistria s-a desfăşurat pentru prima dată ziua unică a alegerilor după modelul implementat în Federaţia Rusă. Au avut loc patru campanii electorale: alegerea deputaţilor în Sovietul Suprem, alegerea deputaţilor în consiliile municipale, deputaţilor în consiliile săteşti şi a şefilor administraţiilor săteşti. După aceste alegeri, prim-ministru intermiar al republicii nerecunoscute a devenit Maia Parnas. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite