Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate. La ce acorduri au mai ajuns cele două guverne

Moldovenii vor putea călători în Turcia doar cu buletinul de identitate. La ce acorduri au mai ajuns cele două guverne

FOTO gov.md

În prezenţa premierului Pavel Filip şi a preşedintelui Turciei, Recep Erdoğan, miercuri, 17 octombrie, au fost semnate cinci tratate bilaterale dintre guvernele celor două ţări.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, cetăţenii ambelor ţări vor putea călători dintr-un stat în altul în baza buletinului de identitate. Aceştia vor putea intra pe teritoriul statelor pentru aceeaşi perioadă de şedere ca şi în cazul paşapoartelor. Totodată, transportatorii de mărfuri vor putea tranzita cele două ţări fără autorizaţii de transport, fapt care va facilita transportarea bunurilor pe teritoriul ambelor state. 

Un alt tratat prevede că militarii din ambele ţări vor fi instruiţi la locul de serviciu, vor efectua vizite de lucru, vor participa la exerciţii comune şi alte activităţi sociale şi culturale. Acordul de cooperare în domeniul tineretului şi sportului promovează cooperarea dintre organizaţiile de tineret şi cele sportive prin realizarea diverselor proiecte comune, efectuarea schimbului de experienţă în domeniul siguranţei în sport, în vederea organizării evenimentelor sportive comune,  dar şi a promovării femeilor în sport.

În plus, a fost semnat şi un memorandum de înţelegere privind modul de administrare a liceului moldo-turc „S. Demirel” din oraşul Congaz. Memorandumul prevede condiţiile de admitere, limbile de organizare a studiilor, finanţarea şi scutirile de taxe pentru materialele livrate de partea turcă pentru dotarea tehnico-materială a liceului.

Până în prezent, între Republica Moldova şi Republica Turcia au fost semnate 65 de acorduri bilaterale.

citeste totul despre: