Moldovenii stabiliţi în Italia vorbesc despre panică în unele regiuni

Moldovenii stabiliţi în Italia vorbesc despre panică în unele regiuni

FOTO Mediafax / IPA/ABACAPRESS.COM

Pe fundalul informaţiilor despre evoluţia coronavirusului de tip nou (COVIS-19), moldovenii din Italia spun că în unele regiuni persistă panică. În mai multe instituţii de învăţământ au fost sistate orele, precum şi alte activităţi, iar în magazine rafturile cu pâine, făină, apă şi alte produse au fost golite. Oamenii îşi fac provizii pentru că le este frică de interdicţia de a ieşi în zone aglomerate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Irina Leu, moldoveancă stabilită în Italia, a declarat pentru IPN că în apropiere de Milano au fost sistate practic toate evenimentele publice care presupun adunarea unui număr mare de persoane, aşa ca meciurile de fotbal sau festivaluri. Şcoala la care merge copilul şi-a sistat temporar activitatea, la fel ca şi centrele sportive. 
 
Pe fundalul noutăţilor, oamenii şi-au făcut provizii alimentare, iar unele rafturi din magazine, pur şi simplu au fost golite. „Persistă panică, multă lume este speriată, pentru că sunt zone în carantină, de exemplu Zona Roşie, unde nimeni nu intră şi nimeni nu iese. Şi bunica mea, care avea planificat zbor spre Moldova, şi-a schimbat biletul, deoarece nu ştie când va fi lăsată să plece”, a mai spus Irina Leu.

Solicitat de IPN, Alexandru Cazacu, preşedintele Asociaţiei „Dor” din Italia, a declarat că, de fapt, situaţia nu este atât de gravă pe cât ar putea să pară din presă. Oricum, Ministerul Sănătăţii recomandă să fie luat măsuri de precauţie simple, ca spălatul pe mâini timp de 20 secunde înainte şi după contactul cu alte persoane, evitarea oricărui gen de evenimente publice. Ca măsuri de precauţie, în unele oraşe din Lombardia şi Veneto se analizează suspendarea orelor în şcoli.

Unele ţări au recurs la sistarea zborurilor din Italia. În aeroporturile din Italia se efectuează verificări în rândul tuturor pasagerilor. În faţa spitalelor au fost instalate corturi unde pacienţii şi vizitatorii pot cere verificări. „Vedem aici o campanie de informare a angajaţilor şi a societăţii în general în privinţa riscurilor şi măsurilor ce pot fi luate. Şi în cadrul companiei unde activez a fost difuzat un comunicat al Ministerului Sănătăţii pentru informarea tuturor angajaţilor. De asemenea, la restaurant, astăzi, recomandau purtarea mănuşilor de unică folosinţă”, a mai spus Alexandru Cazacu.

Autorităţile din Republica Moldova constată un grad crescut de alertă privind situaţia epidemiologică prin infecţia cu coronavirusul de tip nou (COVIS-19) şi declară cod galben la nivel naţional. Ministrul sănătăţii, muncii şi protecţiei sociale, Viorica Dumbrăveanu, a spus astăzi, la şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, că există un posibil risc de declanşare a urgenţei de sănătate publică, având în vedere că în Italia, ţară în care sunt mulţi moldoveni, se constată o creştere a cazurilor de îmbolnăvire.

De vineri până astăzi, în Italia au fost confirmate peste 200 de cazuri de îmbolnăvire, iar numărul deceselor a ajuns la şase persoane.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: