Moldovenii pot solicita servicii consulare prin intermediul platformei româneşti E-Cons

Moldovenii pot solicita servicii consulare prin intermediul platformei româneşti E-Cons

FOTO IPN

Cetăţenii Republicii Moldova pot solicita servicii consolare prin intermediul Sistemului Informatic Consular E-Cons, lansat de Ministerul Afacerilor Externe al României. Acesta înglobează alte cinci subsisteme, printre care şi Centrul de contact şi suport al cetăţenilor români din străinătate, care cuprinde modulele de Call-Center şi Mail-Center.

Ştiri pe aceeaşi temă

De asemenea, este vorba şi despre Sistemul informatic pentru managementul integrat al serviciilor pentru cetăţeni. Alte trei sub sisteme sunt: E-Pass, E-Viza şi Sistemul Naţional de Informaţii privind Vizele. Prin intermediul acestui sistem modern MAE şi-a propus, pe de o parte eliminarea barierelor birocratice dintre oficiul consular şi cetăţean, iar pe de altă parte crearea unor canale de informare mult mai facile pentru solicitantul de servicii consulare, transmite IPN.

Într-o conferinţă de presă, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat că sistemul informatic consular este denumit generic E-Cons şi a fost lansat sub genericul: „Consulatul mai aproape de casa ta”. Potrivit oficialului, având în dotarea sa acest sistem informatic, Serviciul consular românesc s-a alineat celor mai moderne reţele consulare la nivel european, devansând chiar unele state cu potenţial mult mai ridicat. Ambasadorul afirmă că aceste sisteme sunt deosebit de complexe şi acoperă în totalitate gama de servicii consulare prestate de către MAE.

Daniel Ioniţă a menţionat că aceste sisteme nu sunt perfecte, ci sunt perfectibile şi la perfecţionarea lor contribuie inclusiv sugestiile care vin din partea cetăţenilor şi acestea urmează să fie integrate în sistem pentru a da curs cu profesionalism, cu seriozitate şi cu rapiditate tuturor solicitanţilor de servicii consulare.
 
„Astfel, apelăm la toţi cetăţenii din Republica Moldova să se informeze corect în legătură cu serviciile consulare oferite, în cvasi totalitatea lor în mod gratuit, de către reţeaua noastră, care în Republica Moldova este reprezentată de Secţia consulară a Ambasadei României la Chişinău, de Consulatul general al României la Cahul şi de Consulatul general al României de la Bălţi”, a menţionat ambasadorul.  

Ambasadorul a trecut în revistă deciziile adoptate de către partea română pentru simplificarea procedurile de obţinere a actelor româneşti. Este vorba despre eliminarea taxelor pentru serviciile consulare, reglementarea procedurii obţinerii cetăţeniei române de către minorii care nu au fost incluşi în dosarele de redobândire ale părinţilor. De asemenea, se numără şi posibilitatea depunerii cererilor de transcriere sau înscriere a certificatelor de naştere sau căsătorie la oficiile de stare civilă din toate municipiile reşedinţă de buget, sau ale celor şase sectoare din municipiul Bucureşti.

Mausela Piţigoi, consul general, a declarat că zilnic consulatele şi secţiile consulare ale României din Republica Moldova procesează circa o mie de solicitări. Numărul mare de solicitări explică timpul mare de aşteptare şi în acest sens sunt depuse eforturi pentru a procesa cât mai multe solicitări. Cât ţine de probleme de ordin tehnic pe care le întâmpină solicitanţii de servicii consulare, Mausela Piţigoi a spus că acestea pot fi semnalate în cadrul sesiunilor live pe pagina de Facebook a Departamentului consular al MAE, care sunt organizate în fiecare zi de joi. De asemenea, acestea pot fi raportate pe adresa electronică sau la Call-Center.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: