Moldovenii care revin de peste hotare, obligaţi să procure asigurare medicală la intrarea în Republica Moldova

Moldovenii care revin de peste hotare, obligaţi să procure asigurare medicală la intrarea în Republica Moldova

FOTO IPN

Comisia pentru Situaţii Excepţionale, condusă de premierul Ion Chicu, a decis că cetăţenii care revin din străinătate vor achita obligatoriu asigurarea medicală la intrarea în Republica Moldova. Prevederea respectivă a intrat în vigoare pe 1 aprilie şi va fi valabilă pe durata stării de urgenţă, adică cel puţin până pe 15 mai, timp în care moldovenii care revin în ţară vor fi obligaţi să procure asigurare medicală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Persoanele care intenţionează să traverseze frontiera de stat pe cale aeriană, pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor achita prima de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, în sumă fixă, inclusiv prin intermediul sistemului guvernamental Mpay. 

Cetăţenii care traversează frontiera de stat, pe cale terestră pe sensul de intrare în Republica Moldova, vor completa şi semna, în mod obligatoriu, Declaraţia pe propria răspundere privind obligaţia achitării în termen de 72 ore a primei de asigurare obligatorie de asistenţă medicală pentru anul 2020.

Precizăm că preţul asigurării medicale obligatorii în Republica Moldova este de 4.056 de lei, echivalentul a circa 200 de euro.

Amintim că Igor Dodon a propus Comisiei pentru situaţii excepţionale să identifice un mecanism prin care moldovenii care revin acasă să fie obligaţi să cumpere poliţă de asigurare. Potrivit preşedintelui, excepţie vor fi doar persoane în vârstă şi copiii.
 
„Sper foarte mult că cetăţenii ne vor înţelege corect. Vrem să vă primim acasă şi sunteţi bineveniţi (...) dar rugămintea este ca atunci când reveniţi în ţară, pentru a avea posibilitate în continuare să vă adresaţi medicilor, vă rugăm să acceptaţi achitarea poliţei de asigurare. Noi avem cazuri când s-au întors persoanele din Italia şi acolo nu aveau asigurare şi au venit acasă să se lecuiască. Aici nu au avut asigurare medicală şi noi practic i-am lecuit. O facem cu drag, dar vă rog să contribuim toţi împreună la susţinerea sistemului medical”, a mai spus Dodon.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: