Moldovenii care muncesc în Spania vor beneficia de pensii şi alte prestaţii sociale

Moldovenii care muncesc în Spania vor beneficia de pensii şi alte prestaţii sociale

Moldovenii care sunt angajaţi legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii şi alte prestaţii sociale. Pe 7 februarie, la Madrid, la Institutul Naţional de Securitate Socială (INSS), a avut loc reuniunea tehnică formată din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, precum şi ai Casei Naţionale de Asigurări Sociale în perspectiva încheierii unui acord bilateral privind securitatea socială, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al CNAS se menţionează că în cadrul întrevederii au fost discutate prevederile legislaţiei Republicii Moldova şi Regatului Spaniei în domeniul asigurării cu pensii, precum şi modalitatea de acordare a prestaţiilor în cazul accidentelor de muncă şi bolilor profesionale pentru persoanele asigurate ale ambelor state.

Părţile au convenit asupra necesităţii elaborării şi lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul securităţii sociale în vederea protejării intereselor cetăţenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.

În prezent, Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securităţii sociale. Este vorba despre Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria şi Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr şi va intra în vigoare pe 1 martie 2019. A fost semnat un acord şi cu Turcia, dar va intra în vigoare după finalizarea procesului de ratificare a documentului de către ambele părţi.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: