Moldovenii cheltuiesc mai mulţi bani decât câştigă

Moldovenii cheltuiesc mai mulţi bani decât câştigă

Moldovenii au venituri mai mici decât cheltuieli. FOTO Arhivă Adevărul

Un studiu recent al Biroului Naţional de Statistică arată că în Republica Moldova oamenii au cheltuieli mai mari decât veniturile. Este o situaţie comună şi pentru alte state. Pentru obţinerea unui tablou mai realist, la determinarea indicatorului de bunăstare se iau informaţiile despre cheltuieli, pentru că oamenii sunt mai deschişi să vorbească despre cheltuieli decât despre venituri, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biroul Naţional de Statistică îi întreabă anual pe cetăţenii ţării despre veniturile şi cheltuielile pe care le au. Respondenţii sunt selectaţi aleatoriu, iar informaţia obţinută este utilizată în principal pentru determinarea nivelului de trai al populaţiei. Şefa Direcţiei statistica serviciilor sociale şi condiţiilor de trai, Ala Negruţa, a declarat pentru IPN că la Chişinău persoanele sunt mai reticente în comparaţie cu oamenii de la sate şi se înregistrează o rată mai înaltă a celor care refuză să se implice în cercetare.
 
BNS dă asigurări că informaţiile colectate sunt folosite doar în scopuri statistice şi sunt prezentate în mod generalizat, iar datele individuale nu figurează nicăieri. Asigurarea confidenţialităţii porneşte chiar de la angajarea operatorilor, colectarea şi introducerea datelor în calculator. Datele de identitate ale respondenţilor nu figurează nicăieri şi nu este niciun criteriu de identificare a persoanei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: