Moldovagaz solicită o nouă majorare a tarifului la gaz

Moldovagaz solicită o nouă majorare a tarifului la gaz

SA „Moldovagaz” solicită o nouă majorare a tarifului la gazele naturale. Într-un demers depus la ANRE, furnizorul cere aprobarea unui tarif de 23 de lei şi 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit furnizorului, ajustarea preţurilor reglementate este determinată de majorarea semnificativă a costului de import al gazelor naturale procurate, precum şi de generarea devierilor tarifare negative esenţiale şi, totodată, întru respectarea prevederilor dispoziţiei in 4 martie 2022 a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. „Moldovagaz” precizează că preţurile reglementate aprobate din 1 iunie generează pierderi rezultate ca diferenţă dintre TVA din importarea gazelor naturale şi cel încasat de la consumatori. „Este de menţionat că din cauza lipsei surselor financiare suficiente, SA „Moldovagaz” a generat acumularea datoriilor faţă de bugetul de stat, la data de 20 iunie 2022, pe perioada aprilie-mai în valoare de 117,0 milioane de lei, aferente achitării TVA din importul gazelor naturale”, se arată în demers. Din iunie, tariful la gazul natural pentru consumatorii finali s-a majorat până la 18 lei şi 61 bani pentru un metru cub, cu TVA. Aceasta după ce Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a dat curs parţial cererii de majorare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările