Moldova ar putea importa gaze din Ucraina? Ministrul de Externe s-a întâlnit cu şeful „Naftogaz”

Moldova ar putea importa gaze din Ucraina? Ministrul de Externe s-a întâlnit cu şeful „Naftogaz”

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, şi-a început vizita de două zile de la Kiev cu o întrevedere cu Yuriy Vitrenko, preşedintele Consiliului de administraţie al companiei ucrainene Naftogaz. Discuţiile au avut loc în contextul cooperării bilaterale existente între Moldova şi Ucraina, subiectul principal fiind consolidarea interacţiunii în domeniul energetic în vederea diversificării surselor de aprovizionare a R. Moldova cu gaze naturale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Având în vedere criza energetică fără precedent cu care se confruntă în acest moment mai multe ţări europene, am convenit cu partea ucraineană să creăm un grup de lucru care va permite preluarea expertizei Ucrainei privind importul de gaze” - a spus Nicu Popescu.

Oficialii au abordat soluţiile tehnice pe care pot fi implementate în cooperare cu autorităţile din Ucraina, în scopul furnizării neîntrerupte a gazelor naturale în Republica Moldova.

Amintim că, potrivit IPN, Guvernul de la Chişinău a propus Parlamentului, vineri dimineaţă, să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării pe un termen de 30 de zile. Hotărârea a fost aprobată într-o şedinţă convocată după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, la care a fost audiată situaţia de pe piaţa gazelor naturale.

Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a declarat că propunerea se întemeiază pe datele prezentate în raportul Comisiei. Potrivit raportărilor zilnice ale operatorului de transport şi de sistem „Moldovatransgaz”, presiunea în reţele de transport este deja critică. 

„Acest fapt reprezintă un risc major să fie declanşată o criză pe piaţa gazelor naturale din Moldova, în cazul în care în perioada imediat următoare nu vor fi injectate anumite volume de gaze naturale în vederea restabiliri regimului normal de transport al gazelor naturale în reţele de transport”, a notat secretarul de stat.

Potrivit proiectului, pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale, în calitate de autoritate administrativă responsabilă, va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, agenţilor economice, instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că instituirea stării de urgenţă va permite inclusiv alocarea banilor pentru „Energocom” ca să procure gaze naturale pe piaţa internaţională, printr-un instrument care va permite autorităţilor să rectifice bugetul într-un timp mai scurt.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările