Moldova va doborî avioanele ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia autorităţilor de la Chişinău de a procura 8 avioane și 8 elicoptere militare pentru a-şi apăra spaţiul aerian de aeronavele străine este una îndreptată contra Federaţiei Ruse şi a forţelor de pacificatori de la Nistru, susţine publicaţia Nezavisimaya Gazeta.

„Intenţia Chişinăului de a controla spaţiul aerian cu ajutorul aviaonelor şi elicopterelor NATO este un pas spre eliminarea Rusiei din regiune şi o tentativă de a influenţa Tiraspolul în dialogul privind reglementarea transnistreană", a declarat Vladislav Finaghin, şeful Serviciilor secrete (KGB) de la Tiraspol pentru ziarul Nezavisimaya Gazeta.

Totodată acesta a atenţionat asupra faptului că în depozitele ruseşti din Transnistria se mai găsesc instalaţii reactive Uragan, iar rachetele lansate de aceste instalaţii pot ajunge şi la Chişinău.

În acelaşi timp Viktor Litovkin, redactorul suplimentului militar al cotidianului rus, susţine că „o eventuală interdicţie de zbor în cerul Transnistriei pentru avioanelor ruseşti este o provocare politică serioasă, dar şi o încălcare a Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992 la Moscova de către preşedinţii Boris Elţin şi Mircea Snegur".

„În cazul în care Rusia nu va fi în măsură să furnizeze unităţilor sale militare de menţinere a păcii cu necesarul de alimente, îmbrăcăminte şi a alte bunuri npentru o viaţă normală şi continuare a serviciului militar aceasta poate fi cauza unor importante demersuri politice şi diplomatice din parte conducerii ţării noastre", a precizat editorul.

Litovkin a atenţionat asupra pericolului repetării situaţiei din Georgia, cu ruperea relaţiilor diplomatice şi sancţiuni impuse de Federaţia Rusă. „Autorităţile ar trebui să se gândească la consecinţele grave, care pot duce aceşti paşi", a afirmat Viktor Litovkin.

Ministerul Apărării va cumpăra 8 avioane şi 8 elicoptere de luptă

Pentru implementarea proiectului de apărare a spaţiului aerian sunt necesare în jur de 240 de milioane de dolari. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat în cadrul şedinței Parlamentului că banii vor fi alocaţi din bugetul de stat, în limitele posibilităţilor în fiecare an. Marinuța a specificat că elicopterele din dotarea Forțelor Armate sunt de transport şi nu pot fi utilizate pentru interceptarea navelor, iar MIG-urile nu sunt în stare funcţională.

Proiectul de lege vine să completeze cadrul legislativ național, dar şi să-l ajusteze la standardele europene. Potrivit ministrului, prevederile actuale ale legislației nu se execută de către aviaţia militară, deoarece aceasta nu are în dotare mijloace de interceptare.

Avioanele MIG-29 din dotarea armatei moldoveneşti ar putea ajunge în Transnistria

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite