Moldova are acreditat primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

Moldova are acreditat
primul laborator de testare a biocombustibililor solizi

FOTO Arhivă

În Republica Moldova se vor produce biocombustibili solizi de calitate datorită unui laborator acreditat, care a fost inaugurat miercuri în cadrul Universităţii Agrare. În prezent acesta este singurul laborator de acest fel din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Proiectului Energie şi Biomasă, citat de IPN.

Acreditarea laboratorului vine în contextul în care certificarea calităţii biocombustibililor va fi obligatorie începând cu 25 martie 2017, potrivit Legii privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Laboratorul a beneficiat de echipament modern în valoare de circa 100.000 euro din fondurile europene ale Proiectului. Astfel, producătorii vor putea să demonstreze calitatea biocombustibilului plasat pe piaţă.
 
„În baza testărilor de laborator noi putem cu certitudine să vorbim despre calitatea biocombustibilului respectiv, atribuindu-i nivelul de calitate pe care-l merită, dar şi gradul de nocivitate pe care-l poate avea asupra mediului, inclusiv asupra dezvoltării agriculturii durabile”, a precizat Grigore Marian, şeful laboratorului.
 
În prezent, peste 190 de grădiniţe, şcoli şi centre comunitare din ţară au instalate centrale termice pe biomasă din fondurile europene ale Proiectului Energie şi Biomasă. De asemenea, 1000 de familii îşi încălzesc casele cu energie verde. În anul 2015, 13% din energia consumată în Republica Moldova provenea din surse regenerabile, iar 92% din energia regenerabilă – din biocombustibil solid. Către anul 2020, Republica Moldova şi-a propus ca 17% din consumul total de energie să fie din surse regenerabile.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: