Modificări la Legea privind finanţele publice locale din Republica Moldova

Modificări la Legea privind finanţele publice locale din Republica Moldova

FOTO simbol

Parlamentul a stabilit două cote a defalcărilor din impozitul pe veniturile persoanelor fizice: 100% pentru bugetele satelor sau comunelor şi a oraşelor şi  50% pentru bugetele municipiilor-reşedinţă de raion şi municipiile Chişinău şi Bălţi, din volumul total colectat pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale. Modificări respective la Legea cu privire la finanţele publice au fost votate în prima lectură, transmite IPN.

„Probabil că mulţi dintre dumneavoastră ştiţi că autonomia locală este puternic afectată de centralismul guvernului care a încercat într-un fel să monopolizeze cele mai multe dintre impozitele reale”, a declarat în plenul Parlamentului deputatul Igor Munteanu, unul dintre autorii proiectului. Potrivit lui, iniţiativa are ca scop fortificarea autonomiei financiare a autorităţilor publice locale prin majorarea veniturilor disponibile.

Deputaţii au mai votat modificări ce prevăd că defalcările în bugetele locale de la impozitul pe venit al persoanelor fizice să se efectueze conform locului de domiciliu al acestora. O altă prevedere rezidă în atribuirea a 50% din veniturile colectate din impozitul pe venit al persoanelor juridice în calitate de defalcări pentru bugetele locale.

Conform estimărilor, veniturile autorităţilor publice locale s-ar putea majora cu peste 1,9 miliarde de lei.

Modificările urmează să fie votate şi în lectură finală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: