Miza alegerilor din Chişinău: Controlul a două treimi din economia Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Duminică, 19 iunie, în ţara noastră va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor locale, pentru 512 de primării concurând 1.024 de candidaţi la funcţia de primar. Bătălia cea mare se va da pentru Primăria Capitalei între liberalul Dorin Chirtoacă şi candidatul comuniştilor, Igor Dodon

La 5 iunie, în primul tur al alegerilor locale, candidatul comunist, Igor Dodon, a obţinut 48,07% din voturi, iar candidatul liberal, Dorin Chirtoacă 46,51%. În cel de-al doilea tur de scrutin, liberalul Dorin Chirtoacă a fost susţinut de Partidul Liberal Democrat din Moldova şi de Partidul Democrat al Moldovei, iar liderii celor trei partide din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană au semnat şi o declaraţie în susţinerea candidatului PL.

Controlul asupra capitalei
poate asigura beneficii fabuloase

Ţinând cont că circa două treimi din PIB-ul ţării şi veniturile bugetare sunt asigurate de municipiul Chişinău, apoi controlul asupra consiliului municipal şi al primăriei capitalei poate asigura beneficii fabuloase învingătorului şi grupărilor economice, contopite cu partidele sau care stau în spatele acestora.

Majoritatea analiştilor şi comentatorilor politici din Republica Moldova susţin că rezultatul alegerilor din cel de-al doilea tur de scrutin „va influenţa evoluţia politică şi vectorul extern al Republicii Moldova", iar o eventuală victorie a lui Igor Dodon este privită de aceştia „ca un pas aproape sigur spre noi alegeri anticipate", care ar fi în interesul comuniştilor. Pe de altă parte, victoria lui Dorin Chirtoacă va consolida poziţiile Alianţei pentru Integrare Europeană şi va continua apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană.

Liberalii îşi
joacă ultima şansă

Igor Boţan, directorul executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) preciza într-un comentariu pe portalul www.e-democracy.md că "pentru Partidul Liberal realegerea în funcţia de primar a vicepreşedintelui formaţiunii, Dorin Chirtoacă, este sarcina supremă. În caz contrar, PL se va transforma într-un substituent jalnic al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) de până la aşa-zisa trădare din 4 aprilie 2005, pe care, de fapt, PL l-a înlocuit pe scena politică", preciza analistul.

Potrivit lui Igor Boţan, „victoria candidatului PCRM în Chişinău va consolida substanţial influenţa politică a formaţiunii, dar mai ales grupările economice oarecum afiliate formaţiunii".
De asemenea, în eventualitatea victoriei, candidatul PCRM, Igor Dodon, va deveni personalitatea cea mai influentă, cu cea mai înaltă demnitate publică, dintre toţi camarazii de partid, mai susţinea directorul ADEPT.

Dorin Chirtoacă (32 ani) a cucerit Primăria Chişinău în anul 2007 când, în mod surprinzător, l-a surclasat în turul doi pe candidatul comuniştilor, Veaceslav Iordan, considerat favorit.

Igor Dodon (36 ani) a fost, pe timpul guvernării comuniste, ministru al Economiei şi prim-vicepremier. Din 2009 este deputat. Este considerat şi unul dintre potenţialii succesori ai lui Vladimir Voronin la funcţia de lider al comuniştilor.

În total, în turul doi de scrutin pentru funcţia de primar concurează 1.024 de candidaţi de la 15 partide, precum şi 61 de independenţi. Cei mai mulţi candidaţi rămaşi în cursa electorală - 311 - sunt de la Partidul Liberal Democrat, 243 - de la Partidul Democrat din Moldova şi 240 de la PCRM. 124 de candidaţi la funcţia de primar sunt din partea Partidului Liberal, iar 61 - independenţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite