Ministrul de Externe al Estoniei: Propaganda poate fi combătută cu argumente

Ministrul de Externe al Estoniei: Propaganda poate fi combătută cu argumente

FOTO IPN Elena Covalenco

În lupta pentru dominaţia informaţională trebuie să-ţi cunoşti adversarul şi să-i dezvălui agenda ascunsă. Declaraţii în aces sens au fost făcute de Sven Mikser, ministrul afacerilor externe al Estoniei şi fost ministrul al apărării, într-un interviu pentru IPN.

Întrebat despre cum se poate lupta cu propaganda, Sven Mikser a spus că dominaţia propagandei a fost resimţită de Estonia cu mult timp înainte ca lupta cu ştirile false sau conceptul de post-adevăr să devină la modă. Estonia a luptat cu propaganda Federaţiei Ruse pe multiple fronturi, dar situaţia era diferită decât în Moldova. Sven Mikser nu crede că în Estonia cineva a luat vreodată în considerare opţiunea că Federaţia Rusă ar fi mai atractivă decât Uniunea Europeană.

Lupta cu neadevărurile este un război asimetric în care nu poţi folosi minciuni contra altor minciuni, spune ministrul estonian. Recomandarea lui Sven Mikser este să fie identificat adversarul şi să-i fie făcută publică agenda ascunsă pe care o promovează. Totodată, pentru a combate propaganda este nevoie de argumente puternice, care să vină de la oameni de o moralitate incontestabilă.

Ministrul afacerilor externe din Estonia, Sven Mikser, a efectuat o vizită în Republica Moldova pe 27 februarie. Estonia finanţează în Moldova proiecte de aproximativ 1 milion de euro anual.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: