Matei Dobrovie: Românii din Republica Moldova trebuie să înţeleagă că europarlamentarele sunt şi despre viitorul lor

Matei Dobrovie: Românii din Republica Moldova trebuie să înţeleagă că europarlamentarele sunt şi despre viitorul lor

FOTO Eduard Enea

Cetăţenii români din Republica Moldova trebuie să înţeleagă că actualele alegeri europarlamentare sunt şi despre viitorul lor. România şi Republica Moldova au un destin comun în Uniunea Europeană. Chiar dacă Moldova nu face parte din UE, România îi va fi avocat al integrării europene. Declaraţia aparţine deputatului român Matei-Adrian Dobrovie şi a fost făcută în platoul postului TVR Moldova, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit lui, europenizarea societăţii din Republica Moldova înseamnă, practic, instituţii viabile, justiţie funcţională, luptă anticorupţie, standarde democratice respectate. „Aceste alegeri au o miză şi pentru Republica Moldova”, a declarat Matei-Adrian Dobrovie. Oficialul român a menţionat că formaţiunea pe care o reprezintă va face tot posibilul ca Moldova să nu cadă într-o zonă de ignorare, ci să poată să fie susţinută cu abordarea de condiţionare a finanţărilor.
 
Ion Tăbârţă, expert la IDIS „Viitorul”, consideră că europarlamentarele au o anumită miză pentru Republica Moldov pentru că reieşind din configuraţia Parlamentului European, ulterior, va depinde abordarea pe care o va avea UE faţă de ţările vecine şi faţă de partenerii care nu sunt membri ai comunităţii europene. „De aceea, un Parlament European care va fi mai atent, va fi mai preocupat de problemele de vecinătate, de asemenea ţări ca Republica Moldova în anumite situaţii, va fi un sprijin pentru statul nostru. Totodată, trebuie să înţelegem foarte bine că indiferent ce coloratură va avea Parlamentul European, indiferent de care va fi strategia de dezvoltare a UE faţă de vecinii săi, totul va depinde de ce vom face noi aici”, a declarat expertul.
 
În opinia lui, ar putea exista un Parlament European foarte predispus faţă de Republica Moldova, dar dacă Moldova nu va reuşi să implementeze prevederile Acordului de Asociere, atunci relaţia ei cu UE va patina pe loc şi nu se va dezvolta în direcţia în care şi-o doresc cetăţenii.
 
Alegerile pentru noul Parlament European vor avea loc duminică, 26 mai. În Republica Moldova vor fi deschise 36 de secţii de votare unde îşi vor putea exercita dreptul la vot cei cu cetăţenie română.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: