Maria Bieșu: „Dacă muzica a fost să fie viaţa mea, a trebuit să învăţ să-i accept condiţiile, oricât de dure ar fi fost ele“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea care a purtat glorioasă titlul de Cio-Cio-San a lumii a mărturisit în nenumărate rânduri că și-a dedicat viața în exclusivitate carierei sale, jertfind până și fericirea familială. A mai visat, de asemenea, ca orașul Chișinău să devină un centru al muzicii de operă.

Primadona Operei Naționale ar fi făcut în acest an 77 de ani. S-a născut pe 3 august 1935 în satul Volontiri, județul Cetatea Albă, România (astăzi satul Volontiri, raionul Ștefan Vodă, Republica Moldova), în familia Tatianei și Luca Bieșu.

În 1951 Maria Bieșu a absolvit școala din Volontirovca și a continuat studiile la o instituție de profil agrar în oraşul Leova. În timpul anilor de studenție participă activ la diverse activități culturale: cânta, dansa, conducea un cor.

În 1955 este admisă fară examene la Conservatorul de Stat din Chișinău în clasa pedagogului S. Zarifian. A absolvit Conservatorul în 1961 și imediat după examenele de absolvire a fost invitată la Teatrul de Stat de Operă și Balet din Chișinău, R.S.S.M.

În 1965, tânăra solistă, împreună cu un grup de soliști de operă, face un stagiu la teatrul La Scala din Milano, Italia. Aici, sub îndrumarea maestrului Enrico Piazza, asistentul de altădată a marelui Toscanini, pregătește rolurile principale de soprană în limba italiană din operele Tosca, Madame Butterfly, Aida și Trubadurul. Însuși Antonio Guiringuelli, directorul general al teatrului La Scala, a declarat că această tânără n-are nevoie de nici un fel de lecții - ea are un dar înnăscut.
A dus o viață grea, avînd și probleme de sănătate, deoarece unica sursă de existență era o bursă modestă.

În 1967 obține titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san" la Concursul Internațional Miura Tomaki (Ediția I Tokio, Japonia). Din acest moment, Maria Bieșu a început să fie invitată în juriu, în concerte sau să țină prelegeri la diverse instituții muzicale din Europa, America și Asia. La Tokio, în cadrul concursului din 1973, fiind de acum membră a juriului, Maria Bieșu face cunoștință cu idolul său - Maria Callas.„O voce cu timbrul cel mai frumos din toate vocile care au participat la concurs!" - acesta a fost calificativul formulat de juriul prestigiosului Concurs Internațional P. I. Ceaicovski din Moscova, ediția a III-a.

Viața Mariei Bieșu a cunoscut o perioadă complicată la începutul anilor '90 ai secolului trecut. Primadona n-a putut să-și păstreze intact repertoriul, a pierdut publicul spectator numeros, pe unii din prietenii și colegii de teatru, despărțiți de noile hotare și orânduieli. Maria Bieșu a fost constrânsă de circumstanțe să se reorienteze. Astfel a pornit să propage ideea unui Festival al muzicii de operă. Visa ca Chișinăul să devină un centru al muzicii de operă, să se adune în capitala Moldovei cântăreți de operă din toată lumea. Astfel, în septembrie 1990, la Chișinău a fost inaugurat Primul Festival Internațional al starurilor de operă și balet, intitulat Invită Maria Bieșu.

De atunci, pe meleagurile Moldovei, toamna, poposesc talente recunoscute în toată lumea ale muzicii de operă și balet. Odată cu anii, se afirmă și se extind coordonatele festivalului, - diversitatea de genuri, programe. Astăzi Festivalul Internațional Invită Maria Bieșu a devenit unul din principalele simboluri ale culturii din Republica Moldova, iar Chișinăul - una dintre capitalele muzicii de operă din Europa.

Sursa: wikipwdia.org.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite