„Mari scriitori, mari ecranizări”. La Chişinău a început Festivalul Filmului Românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala a fost arhiplină la deschiderea Festivalului de Film Românesc. FOTO FACEBOOK
Sala a fost arhiplină la deschiderea Festivalului de Film Românesc. FOTO FACEBOOK

Actori, regizori şi oameni de cultură din Republica Moldova şi România au luat parte la deschiderea Festivalului de Film Românesc care se desfăşoară la Chişinău în perioada 21-23 mai.

Timp de trei zile, la cinematograful ODEON vor fi proiectate producţii clasice ale cinematografiei româneşti, genericul festivalului din acest an fiind „Mari scriitori, mari ecranizări”. Astfel, publicul va putea urmări filme bazate pe romane bine cunoscute, precum  „Ciuleandra”, „Enigma Otiliei”, „Moromeţii”, „Moara cu noroc”. 

Pentru că aceste romane sunt înscrise în lista lecturilor pentru examenul de bacalaureat, organizatorii festivalului au vizitat mai multe licee din capitală, au stat de vorbă cu elevii claselor a 12-a şi i-au invitat în mod special la eveniment. „E o ocazie pentru liceeni de a se distra, dar şi de a face o recapitulare pentru marele examen”, a menţionat actriţa Claudia Motea, unul dintre organizatorii festivalului.

În prima zi a festivalului a fost proiectat filmul „Cel mai iubit dintre pământeni”, regizat de Şerban Marinescu, bazat pe romanul cu acelaşi nume scris de Marin Preda. Cartea a fost ecranizată în 1993, cu Ştefan Iordache în rolul lui Victor Petrini şi Maia Morgenstern în rolul Matildei.

„Mă întreb, oare viaţa bate filmul? Sau filmul completează viaţa şi o face mai frumoasă?”, s-a întrebat directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Valeriu Matei, care a salutat ideea organizării unui astfel de eveniment şi a menţionat că filmul are un rol deosebit în dezvoltarea omului.

Directorul festivalului, Diana Meţiu, a precizat că în acest an se vor desfăşura două concursuri în cadrul festivalului. „Primul e pentru liceeni. I-am provocat să scrie un eseu de o pagină despre un personaj literar care i-a impresionat mult. Cel de-al doilea e pentru tinerii regizori care ne pot expedia producţiile lor de scurt-metraj şi juriul nostru de specialitate va desemna un câştigător”, a precizat directorul festivalului.

La eveniment a fost prezent şi fostul ministru al Culturii, Ion Ungureanu, dar şi mai mulţi actori, regizori şi reprezentanţi ai lumii culturale din Republica Moldova şi România.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite