Marele Premiu UNITEM a ajuns pe strada Trandafirilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trofeul Galei UNITEM i-a revenit în acest an spectacolului „Equus“ de la Teatrul Dramatic pentru Tineret „S uliţî roz“, montat de Iuri Harmelin, care a luat premiul pentru cea mai bună regie.

Gala premiilor Uniunii Teatrale din Moldova a avut loc tradiţional într-o zi de luni, când actorii au liber, în ajunul Zilei Mondiale a Teatrului, marcată astăzi. Marele câştigător al acestei ediţii a fost teatrul rus „S uliţî roz“ (n.r. „Din strada Trandafirilor“) din Chişinău, care a cules trei premii importante: cel mai bun spectacol („Equus“ de Peter Shaffer), cea mai bună lucrare regizorală (Iuri Harmelin) şi cel mai bun rol masculin (Nikita Volok).

„Profitând de faptul că în acest an teatrul nostru împlineşte 35 de ani şi că în sală se află conducerea ţării, vă rog mult să ne treceţi din stradă în casă. Avem mare nevoie de o casă“, a spus Iuri Harmelin, regizorul-şef al trupei care aşteaptă un sediu încă din anul 2000 şi arendează spaţii de la liceul teatral municipal.

Beţie în familie

Cea mai bună actriţă în rol principal a fost declarată Angela Ciobanu, pentru prestaţia din spectacolul „Storcătorul de fructe“ de la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“. Soţul său, Ion Mocanu, a luat premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin - arhivarul Korobeinikov din musicalul „Douăsprezece scaune“ de la Naţional. „Ia beţie o să mai fie în familia Mocanu-Ciobanu!“, a glumit preşedintele UNITEM, Sandu Grecu.

„Vă rugăm mult să ne treceţi din stradă în casă. Avem mare nevoie de un sediu“ - Iuri Harmelin, regizor-şef la Teatrul „S uliţî roz“

Olga Prohorova de la Teatrul „N. Aroneţkaia“ din Tiraspol a fost premiată pentru cel mai bun rol secundar feminin - Ira din spectacolul „Pe lângă dragoste“. Cel mai valoros debut a fost considerat cel al actorului Mihai Fulga, care l-a interpretat pe Jerry în „Zoo Story“ de la Teatrul „Alexei Mateevici“.

Cea mai bună scenografie a fost realizată de Adrian Suruceanu în spectacolul „My darling Missis Kronky“ de la Teatrul de revistă „Ginta Latină“, iar cele mai frumoase costume - de Stela Verebceanu în „Frumoasa şi Bestia“ de la „Luceafărul“. Premiul pentru cea mai bună creaţie muzicală a fost împărţit de compozitorii Liviu Ştirbu şi Marian Stârcea pentru coloana sonoră din spectacolele „Ultimul Tramvai“ de la „Ginta Latină“ şi, respectiv, „Facerea lumii“ de la Teatrul „B.P. Hasdeu“ din Cahul.

„Învingători în lupta pentru viaţă“

Marele actor Mihai Volontir a fost desemnat „personalitatea ţării“, iar regele umorului Gheorghe Urschi a fost premiat pentru întreaga activitate. Ridicând distincţia în numele soţului său, Eufrosinia Dobândă-Volontir a anunţat că maestrul s-a întors acum cinci zile de la Moscova, unde a suportat cu brio o intervenţie chirurgicală care a durat şase ore. „Vă transmite urări de sănătate, tărie, forţă, dragoste de oameni şi de ţară. Vă iubeşte şi îi e dor enorm de scenă, de aerul din teatru“, a declarat actriţa de la Bălţi.

Pentru Gheorghe Urschi au ieşit în scene cele două fiice ale umoristului. „Când maestrul Volontir a împlinit 75 de ani cineva a spus că nu are ce titlul să-i confere, că le-a luat pe toate. Tăticul nostru a spus atunci că i-ar da cel mai nou titlu: învingător în lupta pentru viaţă. Modest din fire, acum el stă în rând la acest titlu de nobleţe“, a spus una dintre ele.

„Am trei titluri şi primesc un adaos la pensie de 25 de lei. Mai pun 5 lei şi iau un kilogram de urzici“ - Dina Cocea, actriţă la teatrul „Mihai Eminescu“

Pentru întreaga activitate a fost apreciată şi actriţa Lidia Valeanschi, iar de premii de excelenţă s-au învrednicit celebrul actor român Mircea Diaconu, tenorul Mihai Munteanu şi actriţa Dina Cocea. „Am titlul Artist Emerit, medalia „Eminescu“. Doamne, am titlul Artist al Poporului şi pentru toate trei la un loc primesc un adaos la pensie de 25 de lei. Mai pun 5 lei şi îmi cumpăr un kilogram de urzici. Vă mulţumesc!“, s-a adresat ea ironic conducerii ţării. 

Mircea Diaconu a consolat-o că dincolo de Prut nu există nici măcar aceste titluri. „Dacă tot ne plătesc prost, măcar să muncim bine“, a spus fostul senator român, prezentat drept „un mare prieten al Basarabiei“.

Au trecut prin două site

În concurs au fost înscrise 45 de spectacole, dintre care cinci radiofonice. Nominalizările au fost făcute de juriul format din actorii Gheorghe Pietraru şi Maria Madan şi dramaturgul Dumitru Crudu, iar alegerea finală – de cel compus din actorul şi regizorul Vlad Ciobanu, teatrologul Elfrida Koroliov şi actriţa Galina Lazarenco.

Ca la orice „nuntă“, ceremonia nu s-a lăsat fără nemulţumiţi. „Ne-am străduit să fim obiectivi, însă am avut de ales din nominalizările existente. Dacă le-am fi făcut noi, cel puţin o treime ar fi fost altele“, a explicat Vlad Ciobanu, preşedintele juriului final.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite