Trei motive pentru care cetăţenii Republicii Moldova cu paşapoarte româneşti nu vor „invada“ Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Britanie Foto: vivafm.ro
Marea Britanie Foto: vivafm.ro

Un studiu semnat de expertul Sergiu Panaite prezintă trei motive pentru care faptul că unii cetăţeni Republicii Moldova au paşaport românesc nu înseamnă neapărat emigrarea într-o ţară membră a Uniunii Europene şi invadarea pieţii muncii acesteia.

„Ultima găselniţă a presei britanice sunt moldovenii cu cetăţenie română. Mai exact, problema este numărul lor şi faptul că din 2014 aceştia ar putea, ipotetic, să se îndrepte către insulele britanice în căutarea unui job mai bine plătit“, susţine Sergiu Panaite în studiul „Pericolul «nevăzut» al moldovenilor cu paşaport românesc.

Jumătate de million de moldoveni cu paşapoarte româneşti

În acelaşi studiu, expertul susţine că în aprilie erau 323. 049 de dosare de cetăţenie soluţionate în perioada 1991-2012 (datele sunt până la 31 decembrie 2012). Este vorba de dosare soluţionate pozitiv cât şi negativ. Însă pentru că Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie nu compilează liste care să înregistreze persoane, ci doar dosare, expertul a estimat că numărul persoanelor din Republica Moldova care au obţinut cetăţenia română ar fi de minim 400.000. „Dacă mai punem şi cele 125.000 de dosare depuse până la 31 decembrie 2012 majoritatea cărora probabil au fost soluţionate pozitiv, cifra ar urca la jumătate de milion. O cifră aparent mare, însă dacă e să comparăm aceste date cu numărul de cetăţenii acordate de aceeaşi Marea Britanie sau Franţa sau Spania, România e cu mult în urmă. Totuşi, jumătate de milion de moldoveni români sunt un real pericol pentru piaţa muncii UE, ar spune un tabloid britanic“, mai scrie Sergiu Panaite.

Cei mai mulţi moldoveni au plecat în perioada 1998-2003

Totodată, specialistul prezintă trei aspect ce desfiinţează îngrijorarea Marii Britanii. Primul este că pentru a emigra mai e nevoie de un paşaport sau carte de identitate românească. Al doilea - este că nu toţi moldovenii cu cetăţenie română doresc să emigreze în Anglia. Al treilea aspect este că cele mai mari fluxuri de migranţi din Republica Moldova au părăsit ţara în perioada 1998-2003 alegând ca destinaţie: Italia, Spania, Portugalia, Grecia şi mai puţin ţări din centrul sau nordul Europei. De asemenea, o bună parte a moldovenilor au ales ca destinaţie fostul spaţiu sovietic, Rusia în special, se mai menţionează în studiu.

Astfel, expertul susţine că „pericolul moldovenilor cu paşaport românesc este unul inventat, de cele mai multe ori exagerat şi folosit pe post de ţap ispăşitor atunci când tabloidele britanice sau altele de genul acesta decid să pună la zid imigranţii români, folosindu-se de cazurile extreme cu români infractori sau cerşetori“, concluzionează Sergiu Panaite. „Paşaportul românesc pentru moldoveni este grosso modo, o poliţă de asigurare în caz că lucrurile nu merg bine şi există o soluţie de rezervă, care nu reprezintă nicidecum opţiunea de bază“, mai spune expertul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite