Majorarea ce dă dureri de cap pensionarilor. Guvernanţii i-au pus pe drumuri pe bătrâni pentru suplimentul de 90 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mult anunţata majorare de 8,25% a pensiilor mai mici de 1.300 de lei a stârnit un val de nemulţumiri printre oamenii de vârsta a treia. Beneficiarii îşi pot ridica lunar banii de la filialele şi agenţiile Băncii de Economii sau să aştepte când un reprezentant al acestei instituţiei va ajunge la ei în sat.

 Bătrânii care au o pensie mai mică de 1.300 de lei trebuie să primească, începând cu 1 mai, un supliment în valoare de 50, 60 şi, respectiv, 90 de lei. Banii nu ajung în oficiile poştale, odată cu pensia, ci în filialele sau agenţiile Băncii de Economii. Instituţia nu are însă reprezentanţe în toate localităţile din ţară, iar pensionarii sunt nemulţumiţi pentru că trebuie să meargă în alte localităţi.

Sfoară în ţară

Bunăoară, oamenii din Rădeni trebuie să-şi ia banii de la Călăraşi, aflat la 17 kilometri, iar pe drum ar cheltui 15 lei. Atât funcţionarii locali, cât şi sătenii spun că ar fi fost mai simplu ca bătrânii să primească „majorarea“ odată cu pensia. Totuşi au găsit şi soluţii. „Pentru că sunt foarte bătrâni, iar unii nici nu se pot deplasa, îşi vor lua banii de la Primărie. Vom anunţa prin vecini şi, de la unul, de la altul vor afla toţi ziua când trebuie să vină după bani. Cei care nu vor lua suplimentul pentru această lună vor trebui să mai aştepte o lună sau să meargă la Călăraşi“, susţine Liuba Jardan, primarul din Rădeni.

„Se îmbulzesc ca oile la Primărie“

Oamenii sunt însă nemulţumiţi. „Nu era mai simplu să mergem la poştă să luam toţi banii odată? De ce trebuie să facem atâtea drumuri pentru câţiva lei. Bătrânii nu mai au 30 de ani, sunt oameni care abia mai merg până la Primărie“, susţine Parascovia Macari (62 de ani) din Rădeni. Noutatea l-a indignat şi pe Vasile Tropoţel din satul Hâjdieni, raionul Glodeni. „Asta e o aiureală! Bătrâni, invalizi se împing, se îmbulzesc ca oile la Primărie. Stau toată ziua pe caldură pentru 90 de lei. Chiar nu era chip să lege cumva aceşti bani cu pensia?“, se întreabă bărbatul.

Unii nici nu ştiu că trebuie să ia bani 

Sătenii din Codreanca, raionul Străşeni, însă nici nu ştiu despre aceşti bani. Pe Palagheea Dorogan (71 de ani) şi pe Veronica Pogoni (67 de ani) le-am găsit stând de vorbă pe prag. Sunt vecine. Îşi pun mâinile în cap însă când aud de pensie. „N-am pâine în casă, n-am cu ce creşte o găină. Cum poţi trăi azi cu 700 de lei? O pulpă este 30 de lei. Nici nu ştiu când am mâncat carne ultima dată. Nu ne-a anunţat nimeni că trebuie să primim bani. Când or să vină, nu ştiu, sper să fiu sănătoasă să-i iau, deşi 90 de lei nu-s o avere. Puteau să se gândească la noi, bătrânii. Pentru ce-am muncit o viaţă?“, spune Veronica Pogoni.

Funcţionarii locali au aflat noutatea recent, din presă. „Am citit în ziar pentru că pe noi nu ne-a anunţat nimeni. Am decis că eu voi lua banii şi îi voi da conform listei elaborate de Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Bineînţeles că era mai bine dacă banii veneau odată cu pensia, dar pe noi nu ne-a întrebat nimeni“, susţine Natalia Cioban, perceptor fiscal la Primăria din Codreanca.

Dezorganizare

Experţii le dau dreptate oamenilor şi spun că sistemul este bun, dar nu-i gândit până la capăt. „E vorba de dezorganizare. Probabil s-a recurs la serviciile bancare din motive de securitate, un grad înalt de transparenţă şi o monitorizare eficientă. Dar, în rezultat, beneficiarii sunt defavorizaţi, nu toţi sunt apţi să ajungă la băncile din centrele raionale, nemaivorbind de bancomate şi carduri bancare la care nu toate băbuţele de 70 de ani se pricep“, explică Viorica Antonov, expert social, IDIS Viitorul.

Preşedintele CNAS, Maria Bortă, susţine că nu face altceva decât să execute norma legală. În satele în care nu există o filială a Băncii de Economii, reprezentanţii acesteia se vor deplasa în localităţi, conform unor grafice stabilite în prealabil. Pensionarii care nu se pot deplasa pentru a-şi ridica banii, pot face procură pe numele unei persoane de încredere.

Că „majorarea“ ajunge greu la pensionari recunoaşte şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Valentina Buliga. „Se întâmplă asta pentru că e vorba de o sursă diferită de finanţare, banii nu vin din Fondul de asigurări sociale, ci de la buget. Şi mie mi-e greu când sunt întrebată de toată lumea. Sper ca la anul să revedem această sumă, dar şi să modificăm sistemul, astfel încât să fie mai uşor pentru pensionari“, se justifică oficialul. 

Cine primeşte supliment la pensie

Suplimentul trebuie să ajungă la cei 550.000 de oameni, care, după indexarea de la 1 aprilie, au o pensie mai mică de 1.300 de lei. Beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă primesc 90 de lei, cei cu pensii incomplete pentru limită de vârstă – 50 de lei, oamenii cu pensii de invaliditate de gradul I – 90 de lei, de gradul II – 60 de lei şi de gradul III – 50 de lei. Pentru beneficiarii de alocaţii sociale de stat, cu excepţia alocaţiei pentru îngrijire şi a ajutorului de deces, sprijinul financiar este de 50 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite