Maia Sandu: Aş anula pe viaţă dreptul de a mai conduce pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate

Maia Sandu: Aş anula pe viaţă dreptul de a mai conduce pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate

FOTO ogv.md

Confiscarea automobilului, interzicerea publicităţii la băuturile alcoolice şi comercializarea acestora în staţiile peco, majorarea accizelor la produsele spirtoase, precum şi constituirea unei platforme de comunicare între autorităţile publice responsabile şi societatea civilă.Sunt doar câteva dintre propunerile discutate în cadrul şedinţei Consiliului Naţional pentru Securitatea circulaţiei rutiere, prezidată de premierul Maia Sandu.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, în cadrul evenimentului a fost prezentată situaţia accidentară de la începutul anului 2019 până în prezent, inclusiv s-a discutat despre tragedia produsă săptămâna trecută la intersecţia străzilor Alba Iulia şi Onisifor Ghibu, în care 2 persoane au decedat, iar alte 24 au fost rănite. 

Totodată, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne, cei ai Ministerului Economiei, Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi ai Procuraturii Generale au venit cu un set de propuneri de modificare a cadrului normativ, dar au prezentat şi măsuri noi de asigurare a securităţii rutiere pe traseele naţionale. Printre acestea se numără: dezvoltarea capacităţilor de cercetare a accidentelor rutiere, acordarea în etape a permisului de conducere şi restricţii de conducere a automobilelor (începătorii nu au voie să conducă un autoturism cu peste 200 de cai putere, tracţiune spate), dar şi revizuirea modului de staţionare şi pornire a mijloacelor de transport public.
 
În plus, s-a discutat despre iluminarea, cu ajutorul bateriilor solare a unor treceri de pietoni pe drumurile naţionale şi despre obţinerea investiţiilor pentru reconstrucţia şi reabilitarea drumurilor cu risc sporit de accidentare.
 
O atenţie sporită se va acorda informării copiilor, elevilor, studenţilor despre conduita lor pe trecerea de pietoni şi în preajma transportului rutier prin repartizarea în cele 2.625 de instituţii şcolare a materialelor speciale, dar şi instituirea unor ore obligatorii de siguranţă rutieră.
 
Premierul Maia Sandu a cerut instituţiilor abilitate să ia măsuri urgente de reducere a numărului de accidente produse pe traseele naţionale şi a insistat pe lansarea unei campanii de informare care să cuprindă toate aspectele: alcoolismul la volan, viteza excesivă, cuplarea centurilor de siguranţă, utilizarea obligatorie a scaunului auto pentru copii şi educarea pietonilor în mod permanent. 
 
„Aş anula pe viaţă dreptul de a mai conduce automobilul pentru cei care urcă la volan în stare de ebrietate. Dacă am aduna toate cheltuielile care se suportă în urma unui accident, dar şi reabilitarea victimelor, nu-i ajung 4 vieţi, celui vinovat, să întoarcă aceste costuri”, a declarat Maia Sandu.
 
Conform statisticilor prezentate de Sistemul informaţional automatizat ”Registrul Accidente rutiere”, în acest an numărul accidentelor rutiere a scăzut cu aproape 3%, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa s-a redus cu 10%, iar numărul celor traumatizaţi a înregistrat o descreştere cu aproape 7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit aceleiaşi surse, în 2019 a crescut numărul şoferilor care urcă în stare de ebrietate la volan şi a pietonilor care traversează strada neregulamentar, dar în schimb s-a înregistrat o scădere a cifrei conducătorilor auto care depăşesc viteza pe drumurile din ţară.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: