Mai multă libertate şi oportunităţi după anularea vizelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iuriea Leancă şi Victor Ponta au trecut Prutul şi cele două puncte vamale de la frontieră FOTO: gov.md
Iuriea Leancă şi Victor Ponta au trecut Prutul şi cele două puncte vamale de la frontieră FOTO: gov.md

Abolirea regimului de vize a fost testată şi la Prut, în comuna Sculeni din raionul Ungheni, unde premierul Iurie Leancă şi omologul său român Victor Ponta şi-au dat întâlnire pentru a vedea cum funcţionează mecanismul.

Oficialii au fost întâmpinaţi de zeci de elevi şi profesori cu steguleţe ale Moldovei şi Uniunii Europene, pentru care trecerea Prutului doar cu paşaportul biometric înseamnă „libertate, reîntregirea familiilor şi mai multe oportunităţi“. „Pe 6 mai 1990 a căzut cortina de fier de la Prut şi cetăţenii de pe ambele maluri au putut circula liber timp de câteva ore. Trebuia să treacă 24 de ani ca să circulăm şi noi fără vize în Uniunea Europeană“, a declarat preşedintele Consiliului raional Ungheni, Iurie Toma.

Integrare în UE până în 2019

Premierul Iurie Leancă a vorbit despre „parteneriatul fără precedent“ existent astăzi între Chişinău şi Bucureşti. „Am lansat gazoductul Iaşi-Ungheni şi sunt convins că cel târziu pe 27 august gazele din România vor trece Prutul, iar oamenii vor beneficia de ele la tarife mult mai mici. Am convenit să reconstruim mai multe poduri, inclusiv unul la Ungheni. Totodată, primăriile româneşti oferă asistenţă primăriilor şi consiliilor noastre raionale“, a spus Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a amintit de asistenţa de 20 de milioane de euro din care vor fi renovate peste 400 de grădiniţe moldoveneşti, inclusiv 24 din raionul Ungheni, şi a anunţat despre obiectivul „ambiţios, dar fezabil: în 2019, atunci când România va deţine preşedinţia rotativă a UE, să facem totul ca şi Moldova să devină ţară cu drepturi depline a UE“.

image

Oficialii de la Chişinău şi Bucureşti au fost întâmpinaţi de copii cu steguleţe şi în port naţional FOTO: Tudor Iovu

Experienţa României

„Doresc ca graniţa ce azi poate fi traversată fără vize să nu mai existe până în 2019, să fie doar o parte a Europei în care şi dumneavoastră să ştiţi că puteţi trăi în siguranţă. Vă vom fi mereu alături. Vremurile nu vor fi uşoare, dar nu sunteţi singuri, ne aveţi pe noi, cei din România şi UE“, a adăugat Victor Ponta.

Prim-ministrul român a discutat cu elevii despre planurile lor de viitor, asigurându-i că abolirea vizelor le va oferi mai multe oportunităţi. „În urmă cu 12 ani, când noi am mers în Europa fără vize, n-am ştiut cât de mult ne va schimba acest lucru viaţa, ce înseamnă pentru tineri să viziteze Europa, să studieze la o facultate străină, că vom avea mai multe locuri de muncă, salarii, pensii, drumuri mai bune şi un viitor sigur“, a conchis Ponta. 

La frontieră, Leancă şi-a testat pentru a doua oară paşaportul albastru, după călătoria de luni de la Atena. El s-a arătat sigur că ridicarea vizelor nu reprezintă un pericol de emigrare în masă a moldovenilor. „Mai multe studii ale Comisiei Europene au concluzionat că un astfel de exod nu se va produce. Moldova nu este nici prima şi nici ultima ţară care trece prin acest proces şi cred că vom vedea mulţi moldoveni care vor reveni acasă“, a spus premierul moldovean.

Drumuri mai scurte, emoţii mai puţine

Alături de oficiali, graniţa au trecut-o mai mulţi tineri entuziasmaţi de noile oportunităţi. „Mi-am făcut paşaport biometric special pentru această ocazie, chiar dacă aveam unul valabil de tip vechi. Până acum mergeam tocmai la Chişinău ca să-mi fac viză. Mergem des la Iaşi, la odihnă, să ne revedem rudele, să facem cumpărături, pentru că acolo sortimentul e mai mare şi preţuri convenabile“, povesteşte Alexandru Maler, jurist în Ungheni.

„Sunt în clasa a 12-a şi îmi va fi mai uşor să urmez o universitate europeană. Voi putea vizita oraşele româneşti la care visam din copilărie şi rudele de care am fost despărţită până azi“, adaugă Lia-Letiţia Toma, elevă din Ungheni.

Larisa Cocarcea, moldoveancă stabilită în satul Heliţa de peste Prut îşi aminteşte de dificultăţile cu care trecea graniţa până acum. „Sunt căsătorită cu un român şi am avut cazuri când soţul nu putea veni aici pentru că erau problemele cu actele. Băteam drumurile până la Chişinău. Acum trecem cu uşurinţă de pe un mal pe altul şi suntem fericiţi“, spune femeia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite