Mai mulţi cetăţeni care deţin paşapoarte sovietice ar putea rămâne cu actele neschimbate

Mai mulţi cetăţeni care deţin paşapoarte sovietice ar putea rămâne cu actele neschimbate

Cu o lună înainte de termenul limită stabilit de Guvern, reprezentanţii CRIS Registru susţin că ar mai putea rămâne cetăţeni cu paşapoarte sovietice Foto: Adevărul

Dinamica procesului de preschimbare a vechilor paşapoarte conduce la concluzia că, după 1 septembrie 2014, termenul limită stabilit de Guvern, există riscul că unii cetăţeni vor rămâne cu actele neschimbate.

Ştiri pe aceeaşi temă

În ultimul timp se înregistrează o înviorare a ritmului de preschimbare a paşapoartelor de tip sovietic, dar această tendinţă nu constituie o garanţie  pentru încheierea campaniei în termenul stabilit. Informaţia a fost oferită pentru IPN de Întreprinderea de Stat „Registru”.

Potrivit informaţiilor, de la 1 octombrie anul trecut până la 1 august curent, au fost eliberate în total 106.400 de buletine de identitate în schimbul paşapoartelor de tip sovietic. La data de 1 august, în Registrul de stat al populaţiei erau înregistraţi 76.200 de posesori de paşapoarte de tip sovietic. Din acest total, 66,9 % urmează a fi schimbate în mediul rural, iar 33,1 % în mediul urban.

Pentru urgentarea procedurii, au fost create 12 oficii mobile de documentare (OMD) pentru preschimbarea documentelor la persoanele mobilizate. În astfel de cazuri, primăriile întocmesc şi prezintă la subdiviziuni listele persoanelor imobilizate şi, în comun cu şeful subdiviziunii, convin asupra datei de deplasare a oficiului mobil în localitatea respectivă. De asemenea, persoana imobilizată poate comanda serviciul OMD apelând telefonic la subdiviziune. În astfel de cazuri, solicitantul urmează să deţină asupra sa un document medical care adevereşte starea sa infirmă.

Ca rezultat, s-a înregistrat o creştere a solicitărilor din partea posesorilor paşapoartelor de tip sovietic, de la 10.500 în luna ianuarie la 22.000 în luna august.

Pentru perfectarea gratuită a buletinelor de identitate, a actelor de stare civilă şi certificatelor pentru grupa de sânge statul va cheltui 27 milioane de lei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările